Noi probleme pentru Tsipras: parlamentarii eleni au reacționat cu mânie la concesiile făcute creditorilor și ar putea să nu aprobe acordul

Redactor:
Anca Dumitrescu
Noi probleme pentru Tsipras: parlamentarii eleni au reacționat cu mânie la concesiile făcute creditorilor și ar putea să nu aprobe acordul
Noi probleme pentru Tsipras: parlamentarii eleni au reacționat cu mânie la concesiile făcute creditorilor și ar putea să nu aprobe acordul

Liderii europeni au salutat luni noile propuneri de reformă avansate de Atena, ca bază pentru un posibil acord care ar debloca finanțarea țării, în timp ce bursele au evoluat în creștere.

La câteva ore după summitul de urgență al liderilor don zona euro, Tsipras are dificila sarcină de a se asigura că propriul guvern de coaliție, care are în componență de la maoiști la social-democrați, va susține acordul, relatează Bloomberg.

Tsipras vrea să își asigure sprijnul aripii de extremă stânga a partidului Syriza, din care unii vor ca Grecia să intre în incapacitate de plată, prin concentrarea planului de austeritate pe majorarea taxelor aplicate companiilor și persoanelor cu venituri mari, în loc de tăierea cheltuielilor.

Platforma de stânga, care deține circa 40 de locuri în Parlament și este formată din foști comuniști și alți parlamentari de orientare dură, apropiați sindicatelor, ar putea înfrânge Guvernul, dacă va vota împotriva planului.

„Cred că va fi dificil să aprobăm programul în forma actuală”, a declarat Mitropoulos la postul elen Mega TV.

Dacă Parlamentul nu va susține programul de reformă, care mai include modificări ale ajutoarelor sociale și limitarea pensionărilor anticipate, Tsipras ar putea fi nevoit să declanșeze alegeri anticipate sau un referendum care ar prelungi incertitudinile, potrivit Reuters.

„Este o provocare majoră pentru premierul grec să treacă acordul prin Parlament. Cum va evolua procesul politic va depinde în mare măsură de numărul de parlementari pe care îi va pierde Guvernul”, a arătat un analist al Deutsche Bank într-o notă adresată clienților.

Grecia are nevoie urgent de fonduri pentru a plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie. Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de euro care se încheie la sfârșitul acestei luni, dar pentru deblocarea ajutorului trebuie să încheie acordul cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI.

În timp ce discuțiile politice continuă, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat marți limita finanțării de urgență pusă la dispoziția băncilor elene, potrivit unei persoane apropiate situației.

BCE a mărit și luni fondurile disponibile Greciei prin programul de urgență ELA, cu 1,9 miliarde de euro, la 87,8 miliarde de euro, suma fiind modificată zilnic, pe măsură ce riscul de incapacitate de plată a Greciei crește.

Liderii europeni au convenit luni să intensifice ritmul negocierilor pentru a asigura un acord miercuri, care să poată fi semnat până la sfârșitul săptămânii.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Horoscop 7 mai 2021. Zodia care se reapropie de familie
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide