Norvegia ar putea restructura fondul petrolier național, cu active de 740 de miliarde de dolari

Norvegia ar putea restructura fondul petrolier național, cu active de 740 de miliarde de dolari
Norvegia trebuie să reevalueze activitatea fondului suveran cu active de 740 miliarde dolari care gestionează banii obținuți de stat din exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze, pentru a-i crește randamentul, a declarat principalul lider de opoziție, cu circa o lună înainte de alegerile generale.
Publicat: 05/08/2013, 10:04
Actualizat: 05/08/2013, 10:04

Norvegia trebuie să reevalueze activitatea fondului suveran cu active de 740 miliarde dolari care gestionează banii obținuți de stat din exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze, pentru a-i crește randamentul, a declarat principalul lider de opoziție, cu circa o lună înainte de alegerile generale.

Investițiile „ar putea fi prea mari pentru a fi gestionate de către un singur fond”, a declarat Erna Solberg, președintele Partidului Conservator, care potrivit sondajelor va deveni premier după alegerile din 9 septembrie, în defavoarea liderului laburist Jens Stoltenberg.

„Fondul ar putea fi divizat sau ar putea angaja mai mulți manageri, pentru a fi mai competitiv. Sau ar putea avea diverse obiective pentru investiții, diverse fonduri. Vom explora opțiunile, vom dezvolta problema și vom vedea care este cea mai bună idee”, a afirmat Solberg într-un interviu acordat Bloomberg.

Guvernul norvegian utilizează o parte din banii depozitați în fondul suveran, cel mai mare din lume, pentru a-și finanța parțial bugetul, în limita a 4%. Având în vedere creșterea activelor însă, suma trasă anual la buget din fond este în continuă ascensiune. Valoarea activelor fondului a crescut de patru ori din 2005 și se va majora cu încă 50% până la sfârșitul acestui deceniu, estimează guvernul.
Structura fondului Government Pension Fund Global nu a fost revizuită de la crearea lui, în 1996, a precizat Solberg.

„Suntem un partid care crede în competiție. Dacă vom avea mai multe foruri care să se ocupe de fond, mai multă concurență, vom vedea cine obține cele mai bune rezultate”, a spus politicianul.
Randamentul fondului a fost de 5,4% în primele trei luni ale anului, potrivit unui raport prezentat în luna aprilie. Investițiile în acțiuni au generat un câștig de 8,3%, în timp ce obligațiunile au întors 1,1%, iar imobiliarele au pierdut 0,3% din valoare.

„Trebuie majorat randamentul investițiilor noastre fără a ne asuma mai multe riscuri. Suntem investitori pe termen lung în acest fond, nu speculatori”, a adăugat liderul conservatorilor.

Solberg candidează în septembrie într-o coaliție din care face parte și un partid de dreapta cu o agendă anti-imigrare. Cel mai recent sondaj acordă dreptei 41% din voturi, față de 29,2% pentru actuala coaliție de guvernare, condusă de laburiști.

Conservatorii au promis reducerea taxelor și creșterea investițiilor publice în infrastructură, educație și cercetare/dezvoltare.

Stoltenberg consideră că Norvegia ar trebui să extindă modelul statului social, finanțat de la fondul suveran care administrează „petrodolarii”.

Direcțiile vizate de ambele aripi prin promisiunile din campanie ar putea încuraja cererea în economia Norvegiei, care potrivit unor economiști dă semne de supraîncălzire și se bazează prea mult pe banii de la fondul suveran.

PIB-ul Norvegiei va crește în acest an cu 3%, estimează banca centrală, față de o contracție de 0,4% anticipată de Comisia Europeană pentru zona euro.

Cel mai mare fond de investiții din Europa este mandatat să mențină 60% din active sub formă de acțiuni, 35% în obligațiuni și 5% în proprietăți imobiliare. Instituția și-a schimbat în ultima perioadă strategia pentru a beneficia de creșterea economiilor din afara Europei. Tranziția presupune îndepărtarea de Europa și o mai mare alocare pentru Asia și America Latină.

Norvegia generează bani la fond din taxarea extracției de petrol și gaze. De asemenea, statul are în proprietate mai multe zăcăminte petrolifere și deține 67% din acțiunile grupului Statoil, cea mai mare companie de energie din țară. Fondul investește predominant în străinătate, pentru a evita creșterea inflației pe plan local.

Solberg a mai declarat că dacă va câștiga alegerile din septembrie guvernul își va reduce participația la Statoil la 51%.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată