Nouă milioane de japonezi au fost anunțați să se evacueze urgent din fața super taifunul Nanmadol care a lovit duminică țara

Nouă milioane de japonezi au fost anunțați să se evacueze urgent din fața super taifunul Nanmadol care a lovit duminică țara
Super taifunul Nanmadol face ravagii în Japonia - FOTO: Profimedia
Publicat: 19/09/2022, 19:07

Nouă milioane de persoane au fost sfătuite să își evacueze locuințele, după ce Japonia a fost lovită de unul dintre cele mai grave taifunuri pe care le-a văzut vreodată țara. Super taifunul Nanmadol a ucis două persoane și a rănit aproape 90.

Acesta a lovit duminică dimineața Kyushu, cea mai sudică dintre cele patru insule principale ale Japoniei, și urmează să ajungă în zilele următoare pe Honshu, cea mai mare insulă.

Zeci de mii de persoane și-au petrecut noaptea de duminică spre luni în adăposturi de urgență, iar aproape 350.000 de locuințe au rămas fără curent electric.

Transporturile și afacerile au fost perturbate, iar țara se pregătește pentru inundații și alunecări de teren de amploare.
Nanmadol a adus rafale de până la 234 km/h, iar în unele zone au fost prognozate ploi de 400 litri pe metrul pătrat în 24 de ore.

Super taifunul Nanmadol face ravagii în Japonia

Au fost anulate serviciile de trenuri de mare viteză, feriboturi și sute de zboruri. Multe magazine și alte afaceri au fost închise, iar saci de nisip au fost amplasați pentru a proteja unele proprietăți.

Taifunul a ajuns duminică dimineață în apropierea orașului Kagoshima, situat în extremitatea sudică a celei mai sudice insule japoneze, Kyushu.

Un râu din Kyushu a ieșit din matcă. Radiodifuzorul de stat NHK a declarat că un bărbat a fost ucis când mașina sa a fost scufundată de inundații, iar un altul a murit după ce a fost îngropat într-o alunecare de teren. Încă o persoană este dată dispărută, iar 87 au fost rănite.

Imagini video locale arată acoperișuri smulse de pe clădiri și panouri publicitare răsturnate.

Se preconizează că furtuna se va întoarce spre est și va trece pe deasupra insulei principale a Japoniei, Honshu, înainte de a se îndepărta spre mare până miercuri. În capitala Tokyo au căzut ploi abundente, iar linia de metrou Tozai a fost suspendată din cauza inundațiilor.

A fost emisă o alertă de nivel cinci, cel mai înalt pe scara japoneză de avertizare în caz de dezastru, pentru peste 500.000 de persoane din zonele Kagoshima, Miyazaki, Oita, Kumamoto și Yamaguchi.

Un total de aproximativ nouă milioane de persoane au primit ordin să evacueze părți din regiunile Kyushu, Shikoku și Chugoku, în urma unei alerte de nivel patru.

Sursa: BBC

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase