Noul Guvern al Republicii Moldova a fost ÎNVESTIT în funcție

Noul Guvern al Republicii Moldova a fost ÎNVESTIT în funcție
Dorin Recean, noul premier al Republicii Moldova/ Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 16/02/2023, 18:33
Actualizat: 16/02/2023, 18:38

Parlamentul Republicii Moldova l-a aprobat joi în funcţa de prim-ministru pe experimentatul politician Dorin Recean pentru a conduce un guvern care se angajează să revigoreze economia şi să traseze un curs de aderare la Uniunea Europeană

Parlamentul a votat aprobarea programului executivului cu 62 de voturi din cele 101 cât numără legislativul de la Chişinău, după ce premierul desemnat şi-a prezentat programul de guvernare şi echipa, relatează Reuters şi Radio Chişinău.

Astfel, noul cabinet de la Chişinău va avea în componenţa sa 15 miniştri, dintre care mulţi provin din vechiul executiv.

Prim-ministrul şi miniştrii desemnaţi urmează să depună până la sfârşitul zilei de joi jurământul de învestire în faţa preşedintei Maia Sandu.

De asemenea, premierul desemnat Dorin Recean a prezentat joi în parlament programul de guvernare şi componenţa noii echipe cu care îşi propune să realizeze acest program, potrivit Moldpres, Agora.md şi Ziarul Naţional, preluat de Agerpres.

În acest timp, două acţiuni de protest aveau loc în jurul sediului forului legislativ din Chişinău, la care au participat câteva zeci de simpatizanţi ai Mişcării pentru Popor, reprezentată de Partidul Şor, şi de cei ai partidelor Socialist şi Comunist, a relatat Ziarul de Gardă.

În echipa lui Dorin Recean se regăsesc mai mulţi miniştri din guvernul Nataliei Gavriliţă, cu excepţia a patru nume noi. Este vorba de Veronica Sireţeanu, care a fost propusă la şefia Ministerului Finanţelor, Veronica Mihailov-Moraru înaintată la conducerea Ministerului Justiţie şi Lilia Dabija, care ar urma să conducă Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Totodată, în noul guvern va fi creat un nou minister, cel al Energiei. La conducerea acestuia este propus Victor Parlicov, expert în sectorul energetic.

Nicu Popescu îşi va păstra fotoliul de viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar Oleg Serebrian va continua să ocupe funcţia de vicepremier pentru reintegrare. Dumitru Alaiba este propus pentru funcţia de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Economice şi Digitalizării. Cel de-al patrulea post de vicepremier va fi ocupat de Vladimir Bolea care va conduce în continuare Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

La şefia Ministerului Afacerilor Interne ar urma să rămână Ana Revenco, iar în fruntea Ministerului Educaţiei şi Cercetării este propus Anatolie Topală. Ala Nemerenco va continua să ocupe postul de ministru al sănătăţii. Andrei Prodan îşi va păstra funcţia de ministru al culturii, Anatolie Nosatîi va rămâne la Ministerul Apărării, iar Alexei Buzu va fi în continuare şef la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. De asemenea Iordanca-Rodica Iordanov îşi va păstra funcţia de ministru al mediului.

Conform prevederilor constituţionale, programul de activitate şi lista guvernului se dezbat în şedinţa parlamentului. Legislativul acordă încredere executivului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, preşedintele Republicii Moldova numeşte guvernul. Executivul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în faţa şefului statului.

Primele trei obiective ale programului propus de Dorin Recean, denumit ‘Moldova prosperă, sigură, europeană’ sunt: 1) deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană şi accelerarea procesului de integrare; 2) elaborarea mecanismului pentru asigurarea disciplinei şi evaluarea autorităţilor publice şi a întreprinderilor de stat, precum şi definirea criteriilor de performanţă adecvate pentru activitatea acestora; 3) promovarea măsurilor de dereglementare a economiei, eliminarea barierelor birocratice şi a procedurilor normative excesive din calea antreprenorilor, precizează Agora.md.

La 10 februarie, premierul Natalia Gavriliţă şi-a anunţat demisia din funcţie. În aceeaşi zi, preşedinta Maia Sandu l-a desemnat pe secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, în funcţia de prim-ministru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Sume astronomice la MasterChef. Cât primesc Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea