Noul plan al Europei pentru Grecia: măsuri urgente, reforme și un posibil Grexit provizoriu

Publicat: 13/07/2015, 07:00

Dacă summitul de duminică noaptea spre luni se dovedește concluziv, ar fi necesare „două sau trei săptămâni” ca un al treilea plan de ajutorare – în valoare de peste 80 de miliarde de euro – să fie pus pe picioare, adică „spre sfârșitul lui iulie”, a declarat un oficial european, în timpul reuniunii de la Bruxelles, scrie site-ul francez, care preia informații AFP și care prezintă pricipalele măsuri pe care Europa vrea să se le impună Greciei, inclusiv abandonarea unor părți de suveranitate, în schimbul unui eventual ajutor.

– Un Grexit provizoriu, avut în vedere

„În cazul unui eșec în găsirea unui acord, Greciei i se va propune să negocieze rapid o ieșire temporară din zona euro, cu posibilitatea de a-și restructura datoria”, se arată în acest document obținut de către AFP. Acest pasaj este pus între paranteze, pentru a se arăta că nu a obținut acordul tuturor miniștrilor și că le revenea șefilor de stat și de guverne să tranșeze. Este pentru prima dată când este evocată atât de clar o asemenea opțiune.

– Un nou plan de ajutorare în cifre

Eurogrupul a ajuns la un de acord atât asupra unei estimări a planului de ajutorare a Greciei – între 82 și 86 de miliarde de euro -, cât și să ceară Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Centrale Europene (BCE) să încerce să diminueze această anvelopă acționând asupra fiscalității grecești sau privatizărilor cerute Atenei.

– Fără o reeșalonare a datoriei pe termen scurt

În schimb nu a existat un consens asupra spionoasei probleme a sustenabilității și unei eventuale restructurări a datoriei grecești, pasajul fiind, de asemenea, pus între paranteze. „În contextul unui eventual program (…), Eurogrupul este pregătit să aibă în vedere posibile măsuri suplimentare în vederea unei ușurări a serviciului datoriei grecești, dacă va fi nevoie”, printr-o reeșalonare. În schimb, o reducere pur și simplu a datoriei este exclusă.

– Măsuri urgente

Documentul listează exigențele impuse de Europa Greciei și nici în acest caz nu a existat un consens asupra tuturora. Eurogrupul cere Atenei să legifereze de urgență în unele dosare fierbinți până miercuri, în vederea „reconstruirii încrederii” între creditori și autoritățile elene. Este vorba despre legiferarea cu privire la TVA, pensii, procedura civilă, independența Oficiului grec de Statistică. Aceste legi noi reprezintă o condiție prealabilă în vederea reluării negocierilor asupra unui plan de ajutorare.

– Reforme indispensabile

În cadrul acestor viitoare negocieri, „este necesar ca propunerile grecești de reforme să fie consolidate în mod considerabil, pentru a ține seama de puternica deteriorare economică și bugetară a țării”, se arată în document. Schematic, este vorba despre liberalizarea economiei, prin modificarea, de exemplu, a reglementărilor în vigoare în sectoarele energetic, al pensiilor, pieței muncii, a celor care privesc munca duminica, perioadele de soldare, brutăriile sau comerțul cu lapte. Eurogrupul a adăugat patru exigențe, și anume accelerarea privatizării, reducerea costurilor administrației, facilitarea activității de supraveghere a instituțiilor internaționale și impunerea unui drept al instituțiilor de a vedea proiecte normative grecești. În fine, este necesar ca Atena să revină asupra anumitor măsuri adoptate în urma victoriei electorale a Syriza (extremă stânga), la începutul lui 2015 (acest ultim punct nu a obținut consensul Eurogrupului).

– Impunerea abandonării unor părți din suveranitate

Eurogrupul cere Atenei să-și abandoneze părți din suveranitate, odată ce Greciei i se impune să prezinte instituțiilor anumite proiecte de lege înainte să fie trecute prin Parlament. „Este necesar ca Guvernul să consulte și să obțină acordul instituțiilor asupra oricărui proiect de lege în anumite domenii importante (…) înainte să-l supună unei consultări publice sau Parlamentului”, se arată în textul Eurogrupului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale