Novaia Gazeta dezvăluie un paragraf secret din ordinul de mobilizare semnat de Putin. Câți militari ar putea fi trimiși pe front

Novaia Gazeta dezvăluie un paragraf secret din ordinul de mobilizare semnat de Putin. Câți militari ar putea fi trimiși pe front
Publicat: 22/09/2022, 21:20
Actualizat: 22/09/2022, 21:21

A fost făcut public un paragraf secretizat din ordinul semnat miercuri de președintele rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială. Acest paragraf ținut ”la secret” ar permite ministerului Apărării să încorporeze un milion de oameni, dezvăluie publicația rusă independentă Novaia Gazeta, care citează o sursă de la Kremlin.

La scurt timp de la discursul susținut miercuri dimineața de Putin, pe site-ul portalului de informații juridice a fost publicată o versiune scanată a decretului privind mobilizarea care a fost redactat de Ministerul rus al Apărării. Este vorba despre paragraful 7 al documentului care este desemnat „pentru uz oficial”, susțin jurnaliștii de la Novaia Gazeta.

Mai mult, acest lucru ar fi fost confirmat chiar de secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a afirmat că articolul secretizat se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați pentru serviciul militar, dar neagă că ar fi vorba despre un milion de oameni.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Șoigu a zis în declarațiile sale: ”300 de mii de oameni”. Aici vorbim despre numărul de până la 300 de mii de oameni”, a precizat Peskov.

Sursa din administrația prezidențială rusă care a acceptat să discute cu jurnaliștii de la Novaia Gazeta sub protecția anonimatului afirmă că la început s-a avut în vedere desemnarea întregului decret ca „pentru uz oficial”, o poziție susținută de reprezentanții ministerului Apărării.

Potrivit sursei citate, în cele din urmă s-a decis doar ascunderea paragrafului 7, legat de numărul real al celor care ar trebui mobilizați.

„Cifra a fost corectată de mai multe ori și, în final, s-au decis asupra unui milion”, afirmă sursa de la Kremlin.

Kremlinul și Ministerul Apărării vor să ascundă numărul exact al soldaților ce urmează să fie încorporați

Potrivit unor surse din mai multe ministere contactate de jurnaliștii de la Novaia Gazeta, nici măcar celelalte departamente ale guvernului rus nu au primit textul integral al decretului și nu există nicio modalitate de a-l vedea prin MEDO (sistemul interdepartamental de gestionare a documentelor folosit de guvernul rus).

„Din accesul meu la MEDO văd același text ca toți ceilalți: al șaptelea paragraf este ascuns”, a spus directorul unui departament ministerial.

„Pentru uz oficial” este cel mai înalt nivel de clasificare prevăzut de legislația din Rusia.

Novaia Gazeta, considerat ultimul mare ziar independent din Rusia, a anunțat oficial pe 28 septembrie că își suspendă activitatea după ce a primit mai multe avertismente de la Rozkomnadzor, autoritatea de supraveghere a mass-media din Rusia.

Un tribunal din Rusia a revocat pe 5 septembrie licența de presă a publicației însă site-ul din afara Rusiei a ziarului, lansat după suspendarea activității din Rusia, continuă să funcționeze.

Novaia Gazeta este condusă de Dmitri Muratov, laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2021.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult