Nu mai e nicio speranță. FBI: Înregistrarea cu decapitarea jurnalistului James Foley e autentică

Nu mai e nicio speranță. FBI: Înregistrarea cu decapitarea jurnalistului James Foley e autentică
Publicat: 20/08/2014, 19:53
Actualizat: 28/03/2019, 03:09

Înregistrarea video care prezintă decapitarea unui jurnalist american în Irak pare a fi autentică, anunță Biroul Federal pentru Investigații din SUA (FBI), conform GlobalPost.

„FBI a transmis familiei Foley că înregistrarea pare a fi autentică”, se arată într-un comunicat oficial citat de GlobalPost, publicația din Boston la care lucra James Foley.

Înregistrarea video postată marți pe Internet surprinde un bărbat cu cagulă și îmbrăcat în negru care îi taie capul jurnalistului american James Foley, răpit de către teroriști islamiști în noiembrie 2012 în Siria.

Grupul terorist sunnit Statul Islamic (Stat Islamic în Irak și Levant SI/SIIL) a revendicat executarea jurnalistului, explicând că este vorba de un act de ripostă față de raidurile aeriene americane din Irak.

James Foley, în vârstă de 40 de ani, era un jurnalist experimentat, relatând despre conflictul din Libia și despre cel din Siria. Foley a colaborat cu publicația Global Post, Agenția France-Presse și alte instituții media.

Noi raiduri aeriene americane în Irak, după decapitarea jurnalistului James Foley

Aviația militară americană a efectuat, miercuri, noi raiduri aeriene vizând pozții ale grupului sunnit Stat Islamic în Irak și Levant, în nordul Irakului, după ce membri ai grupării teroriste au decapitat un jurnalist american, relatează AFP.

„Noi raiduri aeriene au avut loc în Irak”, a declarat un oficial din cadrul Pentagonului, care a preferat să păstreze anonimatul.

Militantul islamist care l-ar fi decapitat pe jurnalistul american „pare să fie britanic”

Ministrul britanic de Externe, Phillip Hammond, a recunoscut miercuri că este posibil ca militantul care l-ar fi decapitat pe jurnalistul american James Foley, potrivit unei înregistrări difuzate de Statul Islamic (SI), să fie cetățean britanic, relatează BBC News Online.

El a recunoscut că militantul vorbea cu accent britanic, dar a precizat că înregistrarea trebuie verificată. Între timp, David Cameron și-a întrerupt concediul, pentru a participa la ședințele pe acest subiect.

„Suntem perfect conștienți că un număr semnificativ de britanici este implicat în crime îngrozitoare, probabil în comiterea de atrocități, în jihad alături de SIIL (acum cunoscut ca SI – Statul Islamic) și alte organizații extremiste”, a declarat el. „Este un lucru pe care îl urmărim și cu care ne confruntăm de multe, multe luni și nu cred că această înregistrare video schimbă ceva. Doar crește gradul de conștientizare a unei situații foarte grave și la care lucrăm de multe luni”, a explicat el.

Se estimează că SI, care controlează zone extinse din nordul Irakului și Siria, are circa 400 de recruți din Marea Britanie în rândurile sale. Un număr de 69 de persoane suspectate de activități extremiste legate de Siria sunt arestate în prezent în Marea Britanie.

Hammond a declarat că implicarea cetățenilor britanici în grupări extremiste este unul dintre motivele pentru care SI „reprezintă o amenințare directă” pentru securitatea Marii Britanii.

„Multe dintre aceste persoane ar putea la un moment dat să încerce să se întoarcă în Marea Britanie și atunci ar reprezenta o amenințare directă pentru securitatea noastră internă”, a adăugat el.

Hammond a afirmat, de asemenea, că înregistrarea video pare reală și a calificat-o drept „un exemplu îngrozitor al brutalității acestei organizații”.

La rândul său, premierul britanic David Cameron a descris aparenta decapitare a jurnalistului american de către un militant al Statului Islamic cu accent britanic drept „șocantă și imorală”. El s-a întors din vacanță pentru a discuta cu ministrul de Externe Philip Hammond pe tema situației din Irak și Siria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii