NYT: SUA, preocupate că pierd influența asupra Europei după Brexit

NYT: SUA, preocupate că pierd influența asupra Europei după Brexit
Publicat: 27/06/2016, 13:18

„Oficialii americani care depun eforturi pentru găsirea unei noi strategii după decizia Marii Britanii de a divorța de Uniunea Europeană cred că cea mai urgentă provocare va fi înlocuirea celui mai de încredere și celui mai loial partener în relația cu țările europene. Nu va fi ușor. Se spune că nicio altă țară nu împărtășește viziunea Washingtonului în chestiuni geopolitice așa cum o face Marea Britanie; de mult timp, Marea Britanie este cel mai loial aliat al SUA în materie de securitate și manifestă cel mai mare entuziasm în privința intereselor comerciale care sunt baza abordării internaționaliste a Americii”.

În plus, „puține națiuni se implică atât de ferm pentru a influența dezbaterile europene în moduri avantajoase pentru Statele Unite”, subliniază cotidianul american.

„Acum, această influență tacită – inclusiv în moderarea revendicărilor comerciale europene și în convingerea puterilor militare să contribuie mai mult la misiunile NATO – se diminuează brusc. Și chiar dacă (un mare dacă) Marea Britanie va recăpăta la un moment dat influența asupra Europei, aceasta va fi perturbată profund ani întregi”, notează NYT.

„Mai mult: pierderea vocii puternice a Marii Britanii în Europa intervine într-un moment foarte prost: exact când Statele Unite și aliații lor se gândesc ce abordare să aibă față de o Rusie revanșardă și să relanseze Alianța Nord-Atlantică, când grăbesc semnarea Acordului comercial SUA-UE și caută o soluție diplomatică la conflictul sirian, soluție care ar relaxa presiunile migratoare asupra Europei”, argumentează publicația.

„Atunci când președintele rus, Vladimir Putin, se bucură, știm că avem o problemă în sistemul internațional”, atrage atenția fostul ministru britanic de Externe David Miliband.

Potrivit NYT, din această situație apare o întrebare esențială: Dacă Marea Britanie nu mai poate juca acest rol indispensabil pentru Washington, trebuie să existe o altă țară care să poată face acest lucru. „Poate; dar este greu de imaginat care”, subliniază cotidianul american. „Nu este un rol pe care Germania să fi arătat că l-ar vrea prea mult. (…) Deși cooperează cu Statele Unite în diverse domenii, Germania continuă să aibă suspiciuni profunde despre SUA, alimentate și de informațiile dezvăluite de fostul angajat NSA Edward Snowden, inclusiv despre interceptarea conversațiilor cancelarului Angela Merkel”, explică NYT, notând că Franța nu prea are politici compatibile cu cele ale Washingtonului, Italia se confruntă cu probleme economice prea mari, Olanda este prea mică, iar Polonia nu are încă influența vechilor state membre NATO.

„În plus, mai este și o problemă de exercitare a unui rol de conducere. Liderii britanici erau europenii cei mai aliniați poziției americane în negocierile pe tema Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), elaborat de SUA cu unii dintre cei mai mari parteneri comerciali”, subliniază NYT.

După referendumul pro-Brexit, președintele SUA, Barack Obama, a menținut avertismentul că Marea Britanie va ajunge „la capătul rândului” în efortul de a semna un acord comercial cu Statele Unite, pentru că Washingtonul va prefera Parteneriatul cu Uniunea Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Crima din Sibiu: prima explicație a tânărului care și-a ucis iubita cu un cuțit, într-un...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×