O bază de date, controlată de HACKERI, conținea MILIOANE de adrese de E-MAIL și PAROLE. Cum poți VERIFICA dacă poșta ta electronică a fost expusă

770 de milioane de adrese de e-mail și parole au fost descoperite într-o bază de date utilizată de hackeri. Vezi cum poți VERIFICA dacă adresele tale de e-mail și parolele au fost EXPUSE

Expertul în securitate cibernetică, Troy Hunt, a spus că baza de date conține peste 2,6 miliarde de înregistrări cu aproximativ 773 de milioane de adrese de e-mail unice și mai mult de 21 de milioane de parole unice, informează Press Association.

Baza de date a fost descoperită pe „un popular forum de hacking”.

De asemenea, aceasta a fost compilată din peste 2.000 de „breșe de securitate” și nu pare a conține informații sensibile de tipul celor legate de situații financiare personale și detalii despre carduri de credit.

Aproximativ 140 de milioane dintre adresele de e-mail din această bază de date nu au mai fost vizate anterior în timpul unor acțiuni de tip hacking, susține Hunt într-o analiză 

Expertul spune că lista poate fi folosită de hackeri pentru a pune la cale alte atacuri cibernetice, în care utilizatorii și parolele sunt introduse pe platforme online diverse, unde să se forțeze accesul în alte conturi.

„Cu alte cuvinte, oamenii iau liste ca acestea care conțin adrese de e-mail și parole, apoi încearcă să vadă unde le pot folosi”, a spus Hunt.

Expertul în securitate cibernetică invită utilizatorii să verifice pe site-ul de monitorizare a incidentelor de tip hacking Have I Been Pwned dacă adresele lor de e-mail și parolele au fost expuse.

Baza de date este una dintre cele mai mari de acest tip descoperite până în prezent.

Facebook a înlăturat câteva sute de postări, pagini și grupuri ale propagandei ruse: Unele aveau legătură cu România

Facebook a anunțat miercuri că a eliminat sute de pagini, conturi și grupuri create de propaganda rusă care a acționat în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România. Compania a pus și un exemplu de screenshot de la Sputnik cu o postare cu titlul: FLASH: Sediul Ministerului Justiției, vandalizat de #REZIST.

Facebook a eliminat peste 500 de pagini și conturi false care aveau legături cu propaganda rusă

Facebook a eliminat un total de 471 de pagini și conturi false, precum și 41 de conturi de Instagram care au fost folosite pentru a răspândi mesaje propagandistice în zone în care Rusia ar avea interese geopolitice, potrivit unui blog al companiei, informează site-ul techcrunch.com.

Compania a anunțat că a identificat două operațiuni, originare din Rusia, și ambele folosind tactici similare, aparent fără legături directe între cele două rețele.

Una dintre aceste operațiuni au vizat Ucraina, iar cealaltă a acționat activ în mai multe state precum Țările Baltice, Asia Centrală, zona Caucaz și centrul și estul Europei.

„Am eliminat aceste conturi în baza comportamentului acestora, nu a conținutului lor”, a scris șeful de securitate cibernetică al Facebook, Nathaniel Gleicher.

Facebook a eliminat peste 500 de pagini și conturi false care aveau legături cu propaganda rusă

„În aceste cazuri persoanele aflate în spatele acestei activități erau coordonați și foloseau conturile false pentru a denatura utilizarea acestora, iar acest lucru a stat la baza acțiunii noastre”, a adăugat acesta.

Discutând despre dezinformarea rusă care viza mai multe țări, Gleicher declară că Facebook a găsit ceea ce părea o pagină inofensivă sau de interes general care avea legături cu angajații agenției de propagandă al Kremlinului, Sputnik, unele pagini încurajând mișcările de protest și promovând politici ale lui Putin.

„Administratorii de pagini și proprietarii contului s-au prezentat în principal ca site-uri de știri independente sau de interes general pe teme cum ar fi vremea, călătoriile, sportul, economia sau politicieni din România, Letonia, Estonia, Lituania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Tadjikistan, Kazahstan, Moldova, Rusia și Kârgâzstan „, scrie acesta pe blog.

„În ciuda denaturării identității lor, am constatat că aceste pagini și conturi aveau legături cu angajații Sputnik, o agenție de știri cu sediul la Moscova, și că unele pagini au publicat frecvent subiecte precum sentimentul anti-NATO, mișcări de protest și anti -corupție”, a adăugat reprezentantul companiei americane.

Facebook a eliminat peste 500 de pagini și conturi false care aveau legături cu propaganda rusă

Facebook a inclus câteva exemple de posturi din conturile șterse pe blog, care prezintă un amestec de imagini- de la o fotografie a unui concert rock, până la fotografii de clădiri istorice și o scenă cu zăpadă, la imagini militariste și proteste politice.

Foto: Captură/ Hepta

 

Inchide