O capsulă spațială având la bord șoareci, șopârle și melci a revenit pe Terra

O capsulă spațială având la bord șoareci, șopârle și melci a revenit pe Terra
Publicat: 20/05/2013, 15:41
Actualizat: 28/09/2018, 20:30

O capsulă spațială rusească, având la bord șoareci, șopârle și melci, a revenit pe Terra duminică, după o lună petrecută în spațiu în cadrul unui proiect de cercetări științifice realizate în vederea unui zbor către Marte, informează AFP.

Capsula Bion-M, frânată de o parașută, a aterizat cu bine în regiunea Orenburg, la o distanță de 1.200 de kilometri sud-est de Moscova, au anunțat autoritățile ruse din domeniul spațial.

La bordul ei s-au aflat 45 șoareci, 8 gerbili (rozătoare mici) din Mongolia, 15 șopârle, 20 melci și alte organisme vii, plasate în compartimente separate și sub supraveghere video permanentă.

„Este pentru prima dată când animale au fost trimise singure în spațiu pentru o perioadă atât de lungă”, a declarat pentru televiziunea publică – Rossia – Vladimir Sytchov, de la Institutul de cercetări biomedicale, coordonatorul acestui program.

Savantul rus consideră că experimentul a fost, în mod global, o reușită.

Totuși, a declarat el pentru agenția Interfax, nu toate animalele au supraviețuit.

„Toate șopârlele sunt vii. Am recuperat (în viață) mai puțin de jumătate dintre șoareci. Din păcate, am pierdut toți gerbilii din cauza unei probleme tehnice”, a precizat cercetătorul rus.

Toate celelalte organisme trimise în spațiu s-au întors în viață pe Terra, a precizat Vladimir Sytchov, după ce a aterizat la Moscova, unde vor fi analizate rezultatele acestui experiment.

Obiectivul principal al experimentului este de a studia consecințele pe care le are sejurul în spațiu asupra organismelor vii.

„Vrem să aflăm până la ce punct organismul nostru se adaptează la condițiile de imponderabilitate și să înțelegem ce trebuie să facem pentru a asigura supraviețuirea astronauților în timpul zborurilor spațiale îndelungate”, a declarat, înainte de decolarea capsulei Bion-M, directorul de programe spațiale de la Roskosmos, Valeri Abrașkin.

Potrivit reprezentanților CNES (Centre d’études spatiales français), partener al acestui program franco-rus, „acest proiect va permite depășirea unei etape suplimentare și decisive în adaptarea omului la condițiile de imponderabilitate”.

Un alt exeperiment a constat în plasarea pe suprafața externă a capsulei spațiale a unor plăci din bazalt conținând spori bacterieni, pentru a studia ipoteza potrivit căreia viața de pe Terra a venit din spațiu, a anunțat agenția Interfax.

Rozătoarele erau identificate prin intermediul unui senzor electronic implantat sub piele. Alte animale din același grup, rămase la sol, vor permite realizarea de comparații în ceea ce privește evoluția țesuturilor, a sistemului nervos și a scheletului.

La bordul capsulei au mai fost transportate icre, microorganisme, semințe de plante, pentru a studia efectele imponderabilității asupra evoluției lor.

Un experiment similar a fost realizat în 2007, atunci când au fost trimiși în spațiu, pentru 12 zile, gerbili, șopârle, melci, miriapode, larve de insecte și gândaci, a precizat Interfax.

Rușii au folosit și în trecut animale pentru a pregăti misiuni spațiale cu echipaje umane la bord. Astfel, mai multe maimuțe au petrecut anumite intervale de timp în spațiu pentru a pregăti misiunile spațiale la bordul stației sovietice MIR și apoi la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Primul experiment sovietic de acest tip a fost zborul în spațiu al cățelușei Laika în 1957, care a precedat primul zbor spațial al unui om, Iuri Gagarin, în 1961.

Cățelușa a murit după câteva ore petrecute în spațiu.

Rușii speră de multă vreme să organizeze o călătorie pe Marte și speră să demareze în 2030 instalarea pe Lună a unei baze intermediare care ar putea fi folosită pentru zborul spre planeta roșie.

Problemele recente cu care s-a confruntat programul spațial rusesc, marcat de eșecul din 2012 al unei sonde lansate spre unul dintre sateliții lui Marte, ar putea să întârzie totuși demararea acestor proiecte spațiale.

În cadrul programului franco-rus, un alt zbor este prevăzut pentru anul viitor, a declarat Guillemette Gauquelin-Koch, coordonatoarea departamentului de științe ale vieții din cadrul CNES.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale