O instanță a respins reimpunerea de restricții într-un oraș din Catalonia. Care este motivul deciziei

Redactor:
Daniel Matei
O instanță a respins reimpunerea de restricții într-un oraș din Catalonia. Care este motivul deciziei
O instanță a respins reimpunerea de restricții într-un oraș din Catalonia. Care este motivul deciziei. Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Shutterstock

O instanță locală din Catalonia a refuzat să aprobe planul autorităților locale de a impune restricții stricte de circulație pentru limitarea răspândirii infectărilor cu noul tip de coronavirus în orașul Lleida și în împrejurimile acestuia.

Noile restricții de circulație ar fi urmat să afecteze aproximativ 200.000 de persoane din regiune, informează politico.eu.

Autoritățile locale propuseseră reintroducerea restricțiilor în respectiva zonă ca urmare a unei creșteri foarte rapide a numărului de cazuri de COVID-19.

Instanța a considerat că o astfel de măsură este disproporționată

Elena García-Muñoz Alarcos, președintele instanței de judecată, a informat că nu va aproba reimpunerea de restricții cerută de către Guvernul catalan deoarece o astfel de decizie trebuie mai întâi să fie aprobată de Guvernul central de la Madrid, potrivit informațiilor prezentate în presa spaniolă.

Totodată, a susținut că are îndoieli cu privire la necesitatea acestei măsuri. Judecătorii au susținut că reimpunerea unor restricții ar fi disproporționată întrucât autoritățile nu au precizat în proiect un termen la care aceste restricții să înceteze.

Și Parchetul din Lleida s-a opus planului autorităților locale și a solicitat instanței să respingă reintroducerea restricțiilor.

Locuitorii din Lleida nu pot să părăsească orașul începând cu 4 iulie. Prin acest proiect, autoritățile regionale își propuneau să le permită oamenilor să iasă din case doar pentru a merge la locul de muncă, la medic, la magazin sau pentru a face sport.

Instanța a explicat că interdicția de a părăsi orașul rămâne în vigoare, dar locuitorii vor putea să se deplaseze liber în interiorul localității.

Recent, liderul catalan Quim Torra a făcut apel la reintroducerea restricțiilor la nivelul întregii regiuni.

„Potrivit datelor epidemiologice prezentate de experți, a trebui să luăm o decizie grea, dar necesară. Toată lumea trebuie să se implice în prevenirea noilor cazuri de COVID-19. Protejați-vă pe dumneavoastră și protejați-i pe ceilalți”, a scris Quim Torra pe Twitter.

Spania a înregistrat până acum aproape 256.000 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, iar 28.400 de persoane au murit din cauza COVID-19 până în prezent.

Inchide