O lucrare de artă ce ar conține cenușa unor victime ale Holocaustului a fost criticată în Germania

Redactor:
Bogdan Nicolai
O lucrare de artă ce ar conține cenușa unor victime ale Holocaustului a fost criticată în Germania
O lucrare de artă din centrul Berlinului care ar conține cenușa unor oameni uciși de naziști a fost întâmpinată cu dispreț de Comisia Guvernului German pentru Investigarea Actelor de Antisemitism, care i-a solicitat unui reprezentant al cultului mozaic să supravegheze demontarea acesteia.

„Am propus ca un rabin să fie consultat înainte și în timp ce opera de artă va fi demontată, pentru a ne asigura că legile religiei evreiești vor fi respectate”, a declarat, miercuri, Felix Klein, reprezentantul comisiei.

Klein a adăugat: „Este deranjant faptul că artiștii din zilele noastre cred că trebuie să recurgă la astfel de măsuri drastice pentru a atrage atenția asupra unor boli sociale”, precum nazismul.

Luni, grupul artistic Centrul pentru frumusețe politică (ZPS) a instalat lângă Parlamentul german ceea ce s-a vrut a fi o lucrare „memorială”, realizată dintr-o coloană din oțel care ar conține cenușa unor victime ale Holocaustului.

Artiștii au ales să amplaseze opera în locul în care parlamentul din acea vreme a votat, în 1933, pentru a-i acorda lui Adolf Hitler puterea supremă, contribuind decisiv la instaurarea dictaturii sale.

 

Inchide