O misiune AIEA inspectează centrala nucleară de la Fukushima

O misiune AIEA inspectează centrala nucleară de la Fukushima
Publicat: 15/04/2013, 12:44
Actualizat: 04/02/2019, 21:17

O misiune din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a început luni o inspecție privind avansul lucrărilor la centrala nucleară accidentată Fukushima, cu scopul de a stabili care este situația instalației aflate în proces de desființare, relatează AFP.

Echipa de 12 persoane, alcătuită din experți străini, a organizat o reuniune cu reprezentanți ai Guvernului japonez și operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO) la Tokyo, după care va efectua o vizită, miercuri, la complexul atomic pus în pericol de un cutremur urmat de un tsunami la 11 martie 2011.

Acești specialiști internaționali au venit în Japonia la solicitarea autorităților japoneze. Este vorba despre a treia misiune de acest tip de când a avut loc catastrofa.

„După o săptămână de discuții, sper să avem informații noi pe care să ne fundamentăm evaluarea și să transmitem comentarii Guvernului Japoniei”, a declarat pentru presă Juan Carlos Lentijo, șeful misiunii.

Echipa AIEA urmează să prezinte un raport Guvernului de la Tokyo și TEPCO pe 22 aprilie, au declarat unii oficiali.

Această inspecție are loc în contextul în care centrala se confruntă cu o serie de probeleme, de mai multe săptămâni, din cauza unor pene accidentale de alimentare cu energie electrică, pene la echipamente provizorii sau, mai recent, scurgeri radioactive.

Echipa AIEA va studia în principal procesul de desființare, dar și măsurile adoptate de TEPCO în vederea soluționării acestor disfuncționalități în serie, potrivit unui oficial din cadrul Guvernului japonez.

Situația centralei Fukushima este considerată stabilizată începând din decembrie 2011, dar instalația este considerată fragilă, în continuare, în cazul unor noi cutremure urmate de tsunami.

Numeroase mijloace tehnice temporare implementate în vederea evitătii a ceea ce era mai rău în etapa acută a crizei se află în continuare în serviciu și sunt considerate foarte vulnerabile.

TEPCO se află, în prezent, abia în primele etape înainte de desființarea celor patru reactoare devastate. Situația altor două reactoare nu a fost decisă, încă, în mod oficial.

Această sarcină, în vederea căreia este necesară inventarea unui număr de tehnici, urmează să dureze aproximativ 40 de ani, potrivit unor estimări ale autorităților japoneze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase