O nouă monedă, pe modelul euro, ar putea să apară curând. Două țări din America Latină ar urma să formeze al doilea cel mai mare bloc monetar din lume

O nouă monedă, pe modelul euro, ar putea să apară curând. Două țări din America Latină ar urma să formeze al doilea cel mai mare bloc monetar din lume
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24/01/2023, 11:41

Brazilia și Argentina vizează o mai bună integrare economică, inclusiv dezvoltarea unei monede comune, au declarat președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și liderul argentinian Alberto Fernandez în cadrul unei declarații comune.

Ambii președinți au subliniat necesitatea unei bune relații între Argentina și Brazilia pentru a consolida integrarea regională. Liderii au subliniat, de asemenea, importanța consolidării blocului comercial Mercosur, care include Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay.

„Intenționăm să depășim barierele din calea schimburilor valutare, să simplificăm și să modernizăm regulile și să încurajăm folosirea monedelor locale. De asemenea, am decis să avansăm discuțiile cu privire la o monedă comună din America de Sud, care poate fi utilizată atât pentru fluxurile financiare, cât și pentru cele comerciale, reducând costurile operațiunilor și vulnerabilitatea noastră externă”, se arată în comunicatul celor doi lideri, citat de CNBC.

Lula a ales Argentina pentru prima sa vizită internațională de la preluarea noului mandat, respectând tradiția de a vizita pentru prima dată cel mai mare partener comercial al Braziliei din regiune. Aceasta vine după patru ani de relații tensionate între Brasilia și Buenos Aires, în timpul Administrției fostului președinte de dreapta Jair Bolsonaro.

O monedă comună pentru America Latină

Marți, Financial Times a anunțat că cele două țări vecine vor anunța în această săptămână începerea discuțiilor privind lansarea unei monede comune.

Planul, care urmează să fie discutat la un summit de la Buenos Aires săptămâna aceasta, se va concentra asupra modului în care o nouă monedă, pe care Brazilia sugerează să o numească „sur” (sud), ar putea stimula comerțul regional și ar putea reduce dependența de dolarul american.

Politicieni din ambele țări au discutat ideea încă din 2019, dar s-au lovit de opoziția Băncii Centrale a Braziliei la acea vreme.

Pornind inițial ca un proiect bilateral, inițiativa va fi extinsă ulterior pentru a invita alte națiuni din America Latină, potrivit FT.

Dacă noua monedă se va transforma în realitate, Brazilia și Argentina ar forma al doilea cel mai mare bloc monetar al lumii, după Zona Euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase