O rachetă a companiei SpaceX a explodat la câteva minute după lansare

O rachetă a companiei SpaceX a explodat la câteva minute după lansare
Publicat: 28/06/2015, 20:27
Actualizat: 08/07/2015, 13:46

Lansatorul spațial al SpaceX, care s-a dezintegrat deasupra Oceanului Atlantic, trebuia sa trimită pe ISS o navă de tip cargo, într-o misiune de alimentare a avanpostului orbital, informează bbc.com.

„Vehicul s-a rupt”, a declarat George Diller, un comentator al NASA, după ce au fost difuzate imaginile cu racheta care s-a dezintegrat. „Se pare că a fost un eșec de lansare a vehiculului. În acest moment, nu este clar nici pentru echipa de lansare ce s-a întâmplat”, a adăugat acesta.

Un comentator al companiei SpaceX a sugerat că vehiculul a fost capabil să atingă viteza supersonică, dar ceva s-a întâmplat înainte ca nava de tip cargo să se detașeze de primul etaj al rachetei și să ajungă pe orbită.

În mod tradițional, vehiculele lansate sunt irecuperabile. Diferite etaje ale unei rachete cu combustibil sunt aruncate în timpul ascensiunii pe orbită și ard odată ce reintră în atmosfera Terrei. Dar SpaceX consideră că, dacă aceste module ale lansatoarelor se pot întoarce în siguranță pe Pământ și pot fi reutilizate, se pot reduce considerabil costurile accesului în spațiu.

Evenimentul de dumincă reprezintă cea de-a 19-a lansare a Space Exploration Technologies, o companie americană privată cu sediul în California, cunoscută sub numele SpaceX. De asemenea, a fost primul eșec al rachetei Falcon-9.

Totodată, acesta este cel de-al treilea eșec de manevră al companiei americane SpaceX, după ce două lansări, în ianuarie și aprilie, au eșuat.

Rachetele sunt utilaje complexe și, adesea, ele funcționează defectuos. Cu toate acestea, compania americană SpaceX și-a construit o reputație bună, iar majoritatea oamenilor se așteaptă să își revină rapid în urma acestei dezamăgiri.

Eșecul acestei misiunii ar putea, totuși, îngreuna planurile SUA de a începe să trimită astronauți în spațiu folosind vehicule de producție americană, acțiune ce nu a mai avut loc din 2011, când navetele spațiale au fost retrase.

Împreună cu Boeing, SpaceX a fost selectată de NASA să dezvolte un sistem de lansare cu echpaj uman, care ar urma să fie gata în 2017. Sistemul ar avea la bază racheta Falcon -9.

În funcție de cât de mult le va lua inginerilor să izoleze și să repare cauza problemei, data la care primul echipaj ar putea fi trimis în spațiu ar putea fi decalată cu câteva luni.