O revistă catolică și un site evreiesc din Franța au publicat caricaturi din Charlie Hebdo

Publicat: 11/01/2015, 17:04
Actualizat: 12/01/2015, 06:26

„Am ales să publicăm online câteva caricaturi din Charlie Hebdo care se referă la catolicism. Este un semn de forță să poți să râzi de anumite trăsături ale instituției de care noi aparținem (…) Umorul din credință este un bun antidot pentru fanatism”, a explicat conducerea revistei iezuite Etudes, înființată în 1956, într-un scurt editorial, apărut alături de deja celebrul mesaj „Je suis Charlie” publicat pe fond negru.

Unul dintre desene, realizat de Charb (directorul publicației Charlie Hebdo, ucis în atentat, n.r.), care a fost publicat în timpul călătoriei întreprinse de papa Francisc la Rio de Janeiro, în iulie 2013, îl prezintă pe suveranul pontif într-un maiou cu paiete, costumat pentru carnaval, declarând că este „dispus la orice pentru a racola clienți”.

Jewpop, un site cultural evreiesc foarte popular, mai ales în rândul tinerilor, datorită umorului său ireverențios, a publicat, la rândul său, mai multe desene controversate care au apărut de-a lungul anilor pe prima pagină a săptămânalului Charlie Hebdo. Una dintre acele coperte, publicată în noiembrie 1978, prezintă un Hitler foarte vesel, alături de următorul titlu: „În sfârșit, putem să spunem: «Hitler cel super-simpatic»”. În același desen, Hitler spune: „Salut, jidanilor! Cum o ardeți?”.

Într-o altă caricatură, publicată în octombrie 1980, apare următorul titlu: „Charlie Hebdo se adresează guvernului: Este oare prudent să construim centrale nucleare lângă sinagogi?”.

Site-ul evreiesc a publicat deja, după incendierea redacției săptămânalului parizian, din 2011, aceeași colecție de caricaturi, cele mai multe fiind create de Cabu, Wolinski și Charb. Acești trei caricaturiști vedetă ai publicației franceze se numără printre cele 12 victime ale atentatului comis miercuri în redacția Charlie Hebdo.

„Gândurile noastre se îndreaptă astăzi către toate victimele atentatului și către apropiații acestora”, a declarat directorul site-ului, Alain Granat, într-un articol publicat joi, înainte de atacul comis asupra magazinului evreiesc din Paris, în urma căruia patru persoane au fost ucise de teroristul Amedy Coulibaly.

Un număr de 12 persoane au fost asasinate după ce sediul săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo a fost atacat cu arme de foc în cursul zilei de miercuri. Zece dintre victime erau angajați ai revistei, ceilalți doi erau polițiști, iar unul dintre aceștia din urmă era musulman.

Urmărirea autorilor atentatului de la revista Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți, s-a încheiat violent vineri: cei doi frați jihadiști Said și Cherif Kouachi au fost uciși, la fel ca Amedy Coulibaly, cu care aveau legături.

Amedy Coulibaly a ucis patru persoane și a luat mai mulți ostatici, vineri, într-un magazin evreiesc din estul Parisului, după ce joi a omorât o polițistă. Frații Kouachi și Coulibaly arătau, înainte de a fi uciși, că s-au coordonat și că fac parte din rețeaua Al-Qaida din Yemen, respectiv din gruparea Statul Islamic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii