O româncă, Prima Doamnă a Cataloniei

O româncă, Prima Doamnă a Cataloniei
Publicat: 12/01/2016, 07:48

„Trebuie să începem procesul înființării unui stat independent în Catalonia”, a afirmat Puigdemont, un separatist convins, în fața Parlamentului catalan, care l-a confirmat în funcție duminică seara, relatează site-ul TheLocal.es.

După luni de negocieri, formațiunea pro-independență care a câștigat alegerile parlamentare regionale desfășurate în septembrie în Catalonia a ajuns la sfârșitul acestei săptămâni la un acord privind noul lider al Guvernului local.

Punctul central al neînțelegerilor era Artur Mas, actualul președinte al Cataloniei, care nu voia să renunțe la funcție, deși era respins de partidul CUP de extremă-stânga pentru sprijinirea măsurilor de austeritate și pentru scandalurile de corupție legate de formațiunea sa.

În ultima clipă, înainte de expirarea termenului-limită pentru formarea Guvernului, în vederea evitării alegerilor anticipate, Mas a acceptat să renunțe la funcție sâmbătă, numindu-l succesor al său pe Carles Puigdemont, un jurnalist și politician relativ necunoscut până acum.

Puigdemont, în vârstă de 53 de ani, a mai spus că pe lângă demararea procesului de secesiune, Catalonia trebuie să negocieze „cu statul spaniol, Uniunea Europeană și comunitatea internațională”.

De profesie jurnalist, Carles Puigdemont a intrat în politică în 2006, când a devenit membru al Parlamentului din Catalonia din partea partidului lui Artur Mas, CDC. În 2011 a fost ales primar al orașului Girona, funcție pe care a deținut-o până în prezent.

Carles Puigdemont vorbește catalană, spaniolă, engleză, franceză dar și română, fiind căsătorit cu jurnalista Marcela Topor, originară din România, notează Equinox Magazine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase