Oamenii de știință au setat „ceasul apocalipsei” mai aproape ca niciodată de miezul nopții. Omenirea se confruntă cu un „pericol fără precedent”

Oamenii de știință au setat „ceasul apocalipsei” mai aproape ca niciodată de miezul nopții. Omenirea se confruntă cu un „pericol fără precedent
Acele „ceasului Apocalipsei” sunt mai aproape de miezul nopții - FOTO: Profimedia
Publicat: 26/01/2023, 10:31
Actualizat: 26/01/2023, 10:40

Acele „ceasului apocalipsei” sunt mai aproape de miezul nopții ca niciodată, omenirea confruntându-se cu o perioadă de „pericol fără precedent” care a crescut probabilitatea unei apocalipse provocate de om, a anunțat marți un grup de oameni de știință.

Bulletin of Atomic Scientists – o organizație nonprofit formată din oameni de știință, foști lideri politici și experți în securitate și tehnologie – a mutat acele ceasului simbolic cu 10 secunde înainte, la 90 de secunde până la miezul nopții.

Ajustarea, făcută ca răspuns la amenințările reprezentate de armele nucleare, schimbările climatice și bolile infecțioase precum Covid-19, este cea mai apropiată dată când ceasul a fost mai aproape de o condamnare simbolică de când a fost creat, în urmă cu peste 75 de ani.

„Trăim într-o perioadă de pericol fără precedent, iar ora Ceasului Apocalipsei reflectă această realitate”, a declarat într-un comunicat Rachel Bronson, președinte și director executiv al Bulletin of the Atomic Scientists, adăugând că „este o decizie pe care experții noștri nu o iau cu ușurință”.

De ce a fost creat „ceasul apocalipsei”

Ceasul Apocalipsei a fost creat pentru a transmite apropierea unor amenințări catastrofale la adresa omenirii, servind mai degrabă ca o metaforă pentru liderii publici și mondiali decât ca un instrument de predicție. Când a fost prezentat în 1947, ceasul a fost setat la 7 minute până la miezul nopții, „miezul nopții” însemnând apocalipsa cauzată de om. La apogeul Războiului Rece, a fost setat la 2 minute până la miezul nopții.

În 2020, Buletinul a fixat Ceasul Apocalipsei la 100 de secunde până la miezul nopții, fiind prima dată când s-a deplasat în limita a două minute. În următorii doi ani, acele au fost lăsate neschimbate.

Omenirea, la un pas de o catastrofă mondială

Acum, oamenii de știință de la Bulletin spun că omenirea este periculos de aproape de dezastru.

În special, invazia Rusiei în Ucraina a crescut riscul de escaladare nucleară, au spus ei. În timp ce Statele Unite, Rusia și China își modernizează arsenalele nucleare, există, de asemenea, amenințări nucleare în expansiune din partea Coreei de Nord, Indiei și Pakistanului, a declarat Steve Fetter, profesor de politici publice la Universitatea din Maryland și membru al consiliului de știință și securitate al Bulletin.

„Din aproape toate punctele de vedere, riscul unei catastrofe nucleare este mai mare astăzi decât anul trecut”, a declarat Fetter marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Criza climatică rămâne, de asemenea, o amenințare majoră, oamenii de știință din Bulletin observând că, deși emisiile de dioxid de carbon au scăzut în 2020 din cauza blocării coronavirusurilor în întreaga lume, acestea au revenit la niveluri record în 2021 și au crescut din nou în 2022.

Sursa: CNN

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Schimbare majoră pentru pensionarii din România. Ce pregătesc guvernanții în privința vârstei de pensionare
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
FOTO Elon Musk îl ironizează pe Volodimir Zelenski printr-un meme. Kievul reacționează: „Era băgat în...
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Cât vom plăti impozit pe un apartament de 2 camere în 2024. Este cea mai...
Medicamente ce te transformă în PIETON dacă ești prins la volan
EXCLUSIV: Mărturia dureroasă a tatălui Laurei, DJ Lalla, la o zi după înmormântare: "Fata mea...
Mărire de până la 30%! Care sunt cele trei scenarii pentru creșterea pensiilor de la...
Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Bănuind că în casa ei se petrec lucruri bizare, Victoria a instalat o cameră de...
Au crezut că AU SALVAT un câine neajutorat de pe stradă, dar au aflat la...
Gheorghe Dincă, ELIBERAT! Răsturnare de situație în cazul Caracal
Gabriela Cristea, jignită crunt: „Și ce vrei mamaie, să facă el tot”
Zodiile cu cel mai mare noroc în dragoste în săptămâna 2-8 octombrie 2023. Ce ne...
BANCUL ZILEI. Bulă la service: Am venit pentru o verificare la roată. Nevastă-mea spune că...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse