Obama amână acțiunile militare împotriva Siriei, anunțând că oferă o șansă diplomației

Obama amână acțiunile militare împotriva Siriei, anunțând că oferă o șansă diplomației
Publicat: 11/09/2013, 10:24

Barack Obama a declarat marți, la Casa Albă, că dorește să ofere o șansă diplomației în Siria, în contextul în care Damascul a dat asigurări că este pregătit să renunțe la arsenalul chimic, relatează AFP.

După 48 de ore de eforturi diplomatice intense, care au îndepărtat perspectiva atacurilor asupra țării devastate de războiul civil, președintele american a apreciat că propunerea rusă de plasare a armelor chimice siriene sub control internațional ar constitui un semn „încurajator”.

„Această inițiativă poate permite să se pună capăt amenințării armelor chimice fără a recurge la forță, în particular pentru că Rusia este unul dintre cei mai puternici aliați ai (președintelui sirian Bashar) al-Assad”, a declarat președintele american, recunocând totodată că este „prea devreme” pentru a spune dacă acest plan va avea succes.

Deși a cerut Congresului să nu voteze imediat asupra unui eventual recurs la forță, președintele american a subliniat că opțiunea militară rămâne pe masă.

Denunțând atacul chimic „revoltător” comis de regimul lui Bashar al-Assad, care s-a soldat cu peste 1.400 de morți potrivit serviciilor americane de informații, el a evocat „bărbați, femei și copii uciși de gaze lacrimogene, întinși unii lângă alții”, văzuți în înregistrări video efectuate după atac.

Obama, care l-a trimis pe secretarul de Stat John Kerry la Geneva pentru a se întâlni cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, s-a declarat hotărât să mențină „presiunea” asupra regimului sirian. Nave de război americane puternice, echipate cu rachete de croazieră au fost mobilizate în ultimele săptămâni în estul Mediteranei.

„Am ordonat armatei americane să își păstreze pozițiile actuale, pentru a menține presiunea asupra lui al-Assad și pentru a reacționa dacă diplomația eșuează”, a avertizat el.

„Chiar și un atac limitat i-ar transmite lui al-Assad un mesaj de o (importanță) pe care nicio altă țară nu îl poate transmite”, a dat asigurări Obama. El și-a reiterat angajamentul de a nu mobiliza trupe terestre și a respins comparația cu Irakul în 2003.

„Nu cred că că ar trebui să răsturnăm un nou dictator prin forță”, a spus președintele, care făcut aceste declarații în East Room, sala de ceremonii a Casei Albe, exact în locul în care i-a anunțat pe americani despre eliminarea lui Osama ben Laden în raidul unui comando american în mai 2011.

În Congres, cei doi senatori republicani susținători fervenți ai atacurilor John McCain și Lindsey Graham au afirmat că regretă că Obama „nu a prezentat un plan mai clar pentru a testa seriozitatea propunerii ruse și siriene vizând transferul armelor chimice ale regimului al-Assad sub control internațional”.

– „Să nu mai aibă arme chimice”

Cu câteva ore mai devreme, Siria a afirmat, prin ministrul de Externe Walid Muallem, că este pregătită să renunțe la arsenalul său chimic. „Suntem pregătiți să anunțăm unde se află armele chimice, să încetăm producția de arme chimice și să arătăm aceste instalații reprezentanților Rusiei și altor țări de la ONU”, a declarat el, subliniind asupra voinței țării sale „să nu mai aibă arme chimice”.

Neutralizarea arsenalului chimic sirian ar putea să se dovedească, totuși, foarte delicată pe teren, în mijlocul unui război civil care s-a soldat deja cu peste 100.000 de morți. Siria dispune de aproxmativ „1.000 de tone” de diferiți agenți chimici, potrivit Washingtonului.

Barack Obama a convenit împreună cu președintele francez François Hollande și premierul britanic David Cameron să examineze propunerea rusă.

Însă negocierile, care au început marți, se anunță deja extrem de dificile. O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, prevăzută inițial marți la ora locală 16.00 (23.00,ora României), a fost amânată sine die la cererea Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat, astfel, Statele Unite să renunțe la recurgerea la forță în Siria. „Este dificil să constrângi Siria sau altă țară să se dezarmeze în mod unilateral, dacă există o acțiune militară în pregătire împotriva acestei țări”, a declarat el, potrivit televiziunii ruse.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a catalogat, la rândul său, ca „inacceptabil” un proiect de rezoluție francez care prevede plasarea sub control și distrugerea armelor chimice siriene, crearea unui dispozitiv de inspecție și de control și care autorizează, ca ultim recurs, folosirea forței pentru a constrânge Damascul să își respecte obligațiile.

Franța a anunțat imediat că este pregătită să își „amendeze” proiectul „în cazul în care sunt păstrate principiile și obiectivele mari ale acestuia”. François Hollande a decis să convoace miercuri, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României) o ședință a Consiliului restrâns al Apărării pe tema dosarului sirian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?