Oferta Turciei pentru UE: oprim imigranții, dar cu o condiție

Oferta Turciei pentru UE: oprim imigranții, dar cu o condiție
Publicat: 24/09/2015, 20:37

Dar, conform acelorași surse, Germania, Franța și Marea Britanie resping această idee, ce va fi totuși examinată la nivel european.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat după summitul extraordinar al UE dedicat crizei refugiaților că există posibilitatea ca milioane de migranți din țările arabe, africane și asiatice să încerce în perioada următoare să ajungă în Europa, cei veniți din Orientul Mijlociu și Asia urmând să traverseze Turcia.

Anterior, premierul bulgar Boiko Borisov — prin intermediul căruia șeful executivului turc Ahmet Davutoglu a transmis Consiliului European o scrisoare — a vorbit despre o propunere a Turciei privind crearea unei zone de securitate în Siria, unde să fie opriți refugiații.

Dar, după summitul UE, Donald Tusk a lăsat să se înțeleagă că UE nu susține crearea unei asemenea zone în Siria, una dintre prioritățile blocului comunitar în prezent fiind căutarea de modalități pentru îmbunătățirea cooperării cu statele vecine Siriei, care găzduiesc milioane de refugiați.

Guvernul turc se plânge că în ultimi patru ani și jumătate, de când a început războiul în Siria, a cheltuit pentru refugiați circa 7,6 miliarde de dolari, în timp ce ajutorul internațional primit a fost de numai 417 milioane de dolari.

Prin urmare, Comisia Europeană a propus deja ca fonduri europene în valoare de un miliard de euro, deja prevăzute pentru Turcia ca țară candidată la UE, să fie acordate autorităților de la Ankara pentru a face față crizei refugiaților, iar la summitul de miercuri cele 28 de state membre ale UE au convenit să mobilizeze o sumă suplimentară de cel puțin un miliard de euro pentru agențiile ONU care îi ajută pe refugiați în țările vecine Siriei.

Aproape jumătate de milion de imigranți ilegali au ajuns anul acesta în Europa, astfel că UE a conștientizat acum că o colaborare cu aceste state vecine cu Siria poate fi cheia opririi valului migrator venit din Orientul Mijlociu și Asia, nu însă și a celui venit dinspre țările Africii.

În ce privește colaborarea cu Turcia, agenția Reuters, citată de Agerpres, notează că UE ar urma să solicite guvernului turc ca, în schimbul ajutorului financiar, să amelioreze condițiile din taberele de refugiați, să preia înapoi mai mulți refugiați care au ales calea migrației către Europa, să permită UE o procesare a cererilor de azil chiar pe teritoriul turc și să ia măsuri împotriva traficanților ce ajută refugiații să traverseze Marea Egee către Grecia, traficanți pe care acum executivul de la Ankara ‘se preface că nu îi vede’, după cum afirmă Marc Pierini, un fost ambasador al UE în Turcia.

Dar raporturile blocului comunitar cu Turcia sunt în prezent la un nivel foarte scăzut ca urmare a politicilor autoritare și antiliberale promovate de președintele Recep Tayyip Erdogan, a acțiunilor acestuia împotriva separatiștilor kurzi și intențiilor sale neclare în ceea ce privește Siria. Și Turcia, la rândul ei, este nemulțumită nu doar de lipsa de progrese în chestiunea relaxării regimului de vize, ci și de stagnarea negocierilor de aderare la UE, plus că nu vede cu ochi buni creșterea retoricii antimusulmane în Europa.

Un prim pas în încercarea îmbunătățirii acestor relații vor încerca să-l facă Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncher, pe 5 octombrie, când se vor întâlni cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic