Oficial american: „FBI are acces la emailurile tuturor americanilor”

Oficial american: FBI are acces la emailurile tuturor americanilor
Publicat: 06/12/2012, 13:37
Actualizat: 29/07/2014, 21:00

FBI stochează emailurile trimise sau primite de aproape fiecare cetățean american, inclusiv pe cele ale membrilor congresului, a anunțat William Binney, fost membru al Agenției Naționale de Securitate din SUA.

În cadrul unui interviu acordat rt.com, Binney a avertizat că toate aceste informații pot fi folosite de Guvern împotriva oricărei persoane, un exemplu fiind recentul scandal dintre David Petraeus și John Allen. Referitor la acest caz, oficialul a arătat că nu cunoaște exact motivele pentru care emailurile dintre Generalul Allen și presupusa amantă au fost verificate.

„Oricare ar fi fost motivul, chiar nu îl știu, dar cu siguranță ceva se întâmpla în spate, făcându-i să își îndrepte atenția către cei doi. Altfel de ce ar fi făcut-o?”, a spus Binney.

„Nu știu exact care este politica internă…(…) Acest Guvern nu este unul transparent.”, a continuat el.

„FBI are acces la toate datele stocate, ceea ce înseamnă practic emailurile tuturor persoanelor din țară. (…) Toți membrii Congresului sunt sunt supraveghere, de asemenea, nimeni nu face excepție. Toți sunt incluși. (…) Dacă devin >, oricare ar fi motivul, ei intră în vizorul Guvernului, iar Guvernul, FBI-ul sau orice altă agenție a Guvernului pot să acceseze baza de date, să adune informații de peste ani și să le analizeze pe toate. Deci, noi trebuie să analizăm tot ce au făcut în ultimii 10 ani cel puțin”, a declarat Binney, precizând că stocarea mesajelor electronice se face fără a fi cerut acordul providerilor.

Potrivit sursei citate, cel mai recent raport de transparență prezentat de Google a arătat că supravegherea guvernamentală pe internet a cetățenilor a crescut semnificativ în întraga lume, guvernele solicitând companiei să predea date personale ale utilizatorilor sau să elimine anumite informații despre persoanele în cauză.

„Presupun că este vorba doar despre o nouă sursă folosită pentru colectarea datelor”, a comentat Binney.

În legătură cu selectarea și stabilirea priorității miliardelor de emailuri, acesta a arătat că această etapă are loc abia atunci când se dorește aflarea informațiilor despre o anumită persoană: „Nu cred că le filtrează. Pur și simplu le stochează. Cred că este vorba de o chestiune de selectare doar atunci când vor să te urmărească (…).”

În același timp, Binney a admis că inclusiv el s-a aflat în postura de a fi pe lista celor monitorizați îndeaproape. „Cred că sunt (pe listă, n. red) de mai mulți ani. Deci, continui să le spun tot ce cred despre ei, în emailuri. Astfel că atunci când vor vrea să le citească, vor înțelege ce cred eu despre ei.”

Întrebat dacă venirea lui Barack Obama la Casa Albă a produs vreo schimbare față de perioada în care George W. Bush era președinte, William Binney a precizat că sistemul de supraveghere al Agenției Naționale de Securitate a devenit, în realitate, mult mai riguros.

„Schimbarea este că devine din ce în ce mai rău. Face (Agenția, n. red) mult mai mult. Obama susține construirea sistemului Bluffdale, ceea ce înseamnă cheltuirea a peste 2 miliarde de dolari pentru o cameră în care să fie păstrate informațiile. Asta înseamnă că acum stochează mult mai multe date și au nevoie de mai mult spațiu pentru ele.”

Dacă unii americani sunt îngrijorați că le este violată intimitatea, alții nu se arată deranjați să fie supravegheați, arătând că nu au nimic de ascuns. Cu toate acestea, Binney atrage atenția: „Problema este că dacă ei cred că nu fac nimic greșit, nu au cum să definească asta. Guvernul face asta, Guvernul decide ce este bine și ce este greșit sau dacă te urmărește sau nu. Deci nu depinde de ce crede fiecare persoană. Chiar dacă ei cred că nu fac nimic rău, dacă poziția lor sau altceva este împotriva a ceea ce Administrația face, atunci pot deveni cu ușurință >.”

Unul dintre cei mai buni matematicieni și spărgători de coduri din istoria Agenției, William Binney a demisionat în anul 2001, nedorind să mai fie asociat cu toate acuzațiile aduse în legătură cu violarea Constituției.

„Violarea Constituției și a altor legi existente la momentul respectiv. Aceasta a fost partea cu care nu am vrut să fiu asociat. De aceea am plecat. Construiau relații sociale despre cine comunică cu cine în țară. Astfel, toate legăturile sociale ale fiecăruia, ale fiecărui cetățean american, erau compilate de-a lungul timpului.” Programul despre care Binney vorbește trebuia să fie capabil să identifice teroriștii oriunde în lume și să avertizeze pe oricine s-ar fi aflat în pericol. Chiar dacă procedeul pe care Agenția trebuia să îl urmeze pentru acest program pare la prima vedere unul complicat, Binney a arătat că, în realitate, e foarte simplu: „Eram capabili să facem asta criptând absolut toate informațiile despre toată lumea (…). Nu era nimic dificil în asta.”

Privind înapoi către foștii colegi ai Agenției Naționale de Securitate, Binney s-a arătat în continuare revoltat de practicile acestora: „Ei violează bazele acestei țări. De ce s-a format acest întreg Guvern? Este format datorită Constituției și a drepturilor ce le revin cetățenilor acestei țări. Ei încalcă toate astea. (…) Toți acești oameni din Guvern se află sub jurământul apărării Constituției.”

În acesta an, William Binney a primit trofeul „Callaway”, un premiu acordat anual ce recunoaște meritul celor care și-au riscat viața personală sau profesională pentru a asigura respectarea drepturilor constituționale și valorile americane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...