Oficial maghiar, după promulgarea ”Tratatului de la Trianon”: ”Un stat membru al UE este ocupat să adopte o lege care să târască prin noroi comunitatea maghiară”

Oficial maghiar, după promulgarea ”Tratatului de la Trianon”: ”Un stat membru al UE este ocupat să adopte o lege care să târască prin noroi comunitatea maghiară”
Publicat: 19/11/2020, 22:00
Actualizat: 19/11/2020, 22:10

János Árpád Potápi, secretarul de stat pentru politica națională al biroului primului ministru, a trimis miercuri o declarație României prin care a afirmat ca marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon ca sărbătoare este un fapt uimitor şi profund ofensator pentru naţiunea maghiară.

Secretarul de stat pentru politici naționale a declarat că legea română promulgată miercuri, potrivit căreia aniversarea Tratatului de la Trianon va deveni sărbătoare oficială în România în viitor, este profund ofensatoare nu numai pentru Transilvania, ci pentru toți ungurii.

„Este șocant și trist faptul că, chiar în mijlocul unei pandemii, un stat membru al UE este ocupat să adopte o lege care să târască prin noroi drepturile celei mai mari comunităţi naţionale care trăieşte pe teritoriul său”, a anunțat János Árpád Potápi.

El a subliniat că obligarea membrilor unei comunități naționale să sărbătorească cea mai dureroasă zi din propria lor istorie nu numai că nu este conformă cu UE, ci și o „nerespectare imensă” față de membrii comunității.

Această mișcare provoacă tensiuni inutile între naționalitățile care trăiesc în țară”, a adaugat secretarul de stat.

Conform legislației promulgate miercuri, evenimentele vor avea loc în această zi, 4 iunie, pentru a promova semnificația evenimentului istoric, iar autoritățile de stat și locale pot oferi sprijin logistic sau bugetar în acest sens. Evenimentele științifice, educaționale și culturale care conștientizează importanța Tratatului de la Trianon trebuie, de asemenea, raportate de mass-media din serviciul public românesc.

Guvernul și autoritățile locale trebuie să se asigure că drapelul național al României este arborat în spațiile publice pe 4 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase