Oficialii AIEA vizitează Iranul pentru a analiza activitățile din domeniul nuclear. Teheranul spune că discuțiile au fost „constructive”

Oficialii AIEA vizitează Iranul pentru a analiza activitățile din domeniul nuclear. Teheranul spune că discuțiile au fost „constructive”
Oficialii AIEA vizitează Iranul pentru a analiza activitățile din domeniul nuclear. Teheranul spune că discuțiile au fost „constructive”. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25/08/2020, 13:49

Discuțiile dintre Iran și directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au fost constructive, a declarat Ali Akbar Salehi, directorul Agenției Iraniene pentru Energie Atomică.

Directorul AIEA, Rafael Grossi, se află în aceste zile în Iran pentru a obține acordul autorităților de la Teheran pentru ca inspectorii Agenției să poată realiza o anchetă la două foste instalații nucleare ale iranului, informează site-ul agenției de presă Reuters.

AIEA bănuiește că în cadrul acestor două instalații ar fi fost desfășurate activități legate de producerea de arme nucleare la începutul anilor 2000. În acest context, Iranul susține în continuare că programul său nuclear nu are o componentă militară.

Vizita lui Grossi vine la scurt timp după ce Washingtonul a solicitat Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor unite să reimpună sancțiunile care au fost ridicate atunci când Iranul a semnat, în 2015, Acordul cu marile puteri ale lumii, acord din care Statele Unite s-au retras.

Cu toate acestea, autoritățile iraniene susțin că vizita nu are legătură cu solicitarea Statelor Unite privind reintroducerea sancțiunilor la adresa Teheranului.

„Discuția noastră de astăzi a fost foarte constructivă. Am fost de acord că Agenția își va desfășura activitățile în mod independent, iar Iranul își va respecta angajamentele legale. Un nou capitol în ceea ce privește cooperarea dintre Iran și Agenția Internațională pentru Energie Atomică începe acum”, a declarat directorul Organizației Iraniene pentnru Energie Atomică.

AIEA cere acces la două foste instalații nucleare iraniene

Consiliul Guvernatorilor din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a adoptat în luna iunie o rezoluție prin care încearcă să pună presiune asupra Iranului pentru ca autoritățile de la Teheran să le permită accesul inspectorilor AIEA la două foste instalații nucleare.

Motivul invocat de AIEA pentru organizarea unei astfel de inspecții este acela că încă nu este clar dacă în incinta respectivelor instalații nucleare există sau nu materiale nucleare nedeclarate.

„Nu abordăm Iranul din punct de vedere politic. Sunt niște probleme care vor trebui rezolvate, dar acest lucru nu înseamnă că abordăm situația din punct de vedere politic”, a declarat Grossi după întâlnirea cu Salehi.

Grossi se va mai întâlni și cu președintele Iranului, Hassan Rouhani, dar și cu ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase