Statele Unite cer ONU reintroducerea sancțiunilor împotriva Iranului

Statele Unite cer ONU reintroducerea sancțiunilor împotriva Iranului
Statele Unite cer ONU reintroducerea sancțiunilor împotriva Iranului. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21/08/2020, 01:40

Statele Unite au cerut joi Organizației Națiunilor Unite (ONU) să reintroducă toate sancțiunile care fuseseră anterior impuse Iranului, susținând că Teheranul a încălcat Acordul nuclear semnat cu marile puteri în 2015.

Solicitarea Statelor Unite vine cu toate că Washingtonul însuși s-a retras din acest Acord acum doi ani, informează Reuters.

Astfel, autoritățile de la Washington au transmis o scrisoare celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU, prin care acuză Teheranul că nu s-a supus termenilor înțelegerii și a acordat un termen de 30 de zile pentru reintroducerea sancțiunilor, chiar dacă celelalte părți ale Acordului nuclear se opun unei astfel de decizii.

Iranul, nemulțumit de atitudinea Statelor Unite

Această mișcare, motivată în principal de faptul că embargo-ul privin armele impus de ONU Iranului expiră în octombrie, a fost criticat de autoritățile de la Teheran, care au spus că Washingtonul nu are niciun drept să ceară impunerea acestor sancțiuni întrucât s-a retras din Acordul nuclear. Teheranul a făcut apel la membrii Consiliului de Securitate al ONU să se opună solicitării Statelor Unite.

„Ar fi o greșeală enormă să nu extindem embargo-ul privind armele. Ar fi o nebunie”, a declarat secretarul american de Stat, Mike Pompeo, care a criticat forma Acordului nuclear cu Iranul negociată de fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama.

O reimpunere a sancțiunilor împotriva Iranului ar prelungi automat embargo-ul asupra armelor, i-ar interzice Iranului să dezvolte focoase nucleare și ar readuce pe lista sancțiunilor zeci de persoane și entități iraniene.

De asemenea, ar impune ca Iranul să oprească toate activitățile legate de îmbogățirea uraniului, inclusiv legate de cercetare și dezvoltare și ar duce la o interzicere a exporturilor de produse care ar putea contribui la aceste activități către Iran.

Diplomații susțin că procesul de reimpunere a sancțiunilor va fi unul dificil, în contextul în care Rusia, China și alte state pun la îndoială legalitatea solicitării SUA, dat fiind faptul că Washintonul s-a retras din Acordul nuclear cu Iranul, document puternic criticat de actualul președinte al țării, Donald Trump.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agențieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase