Oficialii europeni le cer politicienilor români să înceteze războiul și să colaboreze

Oficialii europeni le cer politicienilor români să înceteze războiul și să colaboreze
Publicat: 31/07/2012, 18:58
Actualizat: 01/08/2012, 12:05

Oficialii europeni cer politicienilor de la București să înceteze disputele și să colaboreze pentru stabilizarea situației politice, respectând democrația și statul de drept, apreciind că nu există un învingător clar în urma votului de la referendumul din 29 iulie.

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, dar în egală măsură și creștin-democrații, și socialiștii din Parlamentul European, aliați ai PDL, respectiv ai PSD, au apreciat că referendumul ar trebui să reprezinte finalul confruntărilor politice, după care toți actorii politici să acționeze pentru binele țării și în respectul democrației și normelor europene.

– Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a făcut apel la forțele politice din România să vadă rezultatul referendumului ca pe o șansă a unui nou început din punct de vedere politic.

„Apelez la toate forțele politice din România de a înțelege rezultatul referendumului, care începe să se contureze, ca pe o șansă a unui nou început din punct de vedere politic. În pofida tuturor dezacordurilor existente, acestea vor trebui să regăsească acum calea către o colaborare constructivă în interesul României și al cetățenilor români”, afirmat Westerwelle.

De asemenea, acesta a făcut apel la clarificarea și soluționarea disputelor politice „în cadrul procedurilor și instituțiilor democratice”.

„Diferențele de opinie trebuie clarificate și soluționate în cadrul procedurilor și instituțiilor democratice”, a mai spus Westerwelle.

– Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a îndemnat liderii politici din România să depășească subiectele de dispută și să coopereze pentru soluționarea problemelor țării.

„Am luat cunoștință de rezultatele referendumului. Le cer tuturor liderilor politici din România să depășească disensiunile și să accepte să colaboreze pentru rezolvarea problemelor cu care România se va confrunta în următoarele săptămâni și luni, demonstrând respectul reciproc fără de care democrația ar fi doar un set de reguli formale”, a declarat Jean-Claude Mignon.

„De asemenea, le cer liderilor politici să asigure independența justiției, care este esențială pentru stabilirea și consolidarea statului de drept. Cred că tărie că România nu trebuie să eșueze în refomarea instituțiilor, în sensul clarificării responsabilităților și simplificării” modului de funcționare a acestora, a adăugat președintele APCE, care a efectuat cu o săptămână înainte de referendum o vizită de informare la București.

– Hannes Swoboda, președintele grupului Socialiștilor și Democraților din PE, a constatat că nu există învingători în urma referendumului și a îndemnat forțele politice din România să acționeze în mod responsabil pentru binele țării și pentru pentru depășirea disputelor, în scopul consolidării credibilității României în Europa.

„Nu există învingători în referendumul din România. Acum, toate partidele politice trebuie să se asigure că România nu va fi perdantă. Forțele politice din România trebuie să acționeze în mod responsabil pentru bine țării și trebuie să renunțe la dispute, care riscă să pună sub semnul întrebării credibilitatea României și poziția țării în Europa”, a afirmat luni Swoboda.

„Toată lumea din România și din Europa trebuie să înceteze să vorbească despre o lovitură de stat. A fost un proces democratic prevăzut în Constituția României și toate acuzațiile referitoare la fraude electorale s-au dovedit a fi false. Prioritatea pentru România este să aibă o guvernare eficientă în care toți membrii să colaboreze constructiv pentru continuarea reformelor necesare. Accentul trebuie să fie pus pe stabilizarea economiei, pe adoptarea reformelor judiciare și intensificarea acțiunilor de combatere a corupției, nu pe dispute interne”, a subliniat liderul grupului S&D.

„În contextul rezultatului inconclusiv al referendumului, toate forțele politice trebuie să fie pregătite de o campanie electorală corectă și democratică. Cetățenii României vor decide în toamnă cine trebuie să guverneze țara. Dacă președintele Traian Băsescu revine la Președinție, va trebui să respecte majoritatea parlamentară și să depășească disputele politice, iar aceasta este cea mai importantă sarcină a unui președinte”, a încheiat Swoboda.

– Președintele PPE, Wilfried Martens, și Joseph Daul, liderul grupului popular din Parlamentul European, au declarat că au luat notă de eșecul referendumului și au subliniat că trebuie pus capăt instabilității politice declanșată de tentativa de destituire a președintelui Traian Băsescu.

„Am luat notă de eșecul referendumului de demitere a președintelui României, Traian Băsescu. Trebuie să se pună capăt instabilității politice declanșată de tentativa de destituire a șefului statului. Acțiunile politice iresponsabile nu se regăsesc în UE și nu sunt tolerate de instituțiile europene și de comunitatea democratic internațională”, afirmă cei doi lideri ai PPE.

De asemenea, ei afirmă că „acțiunile abuzive” ale Guvernului condus de Victor Ponta au dăunat credibilității internaționale a României în ultimele săptămâni, iar reîntoarcerea Guvernului la responsabilitate este acum o „problemă de maximă prioritate”.

„Guvernul trebuie să implementeze toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în privința respectării statului de drept și a independenței sistemului judiciar. De asemenea, Guvernul trebuie să continue să implementeze, fără întârziere sau ocolișuri, angajamentele făcute către partenerii internaționali ai României, incluzând și FMI. România are nevoie de reforme care să fie în linie cu celelalte țări europene, nu de înțelegeri oculte semnate de președinții partidelor Socialist și Liberal. Românii merită să traiască în baza standardelor europene, nu împinși de agendele paralele ale politicienilor USL”, au subliniat Martens și Daul.

Totodată, cei doi și-au mai exprimat dorința de a continua să coopereze cu președintele Traian Băsescu și cu „toate forțele politice angajate în respectarea statului de drept și a valorilor și regulilor europene”.

– Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Frederic Vincent, s-a abținut de la comentarii, în lipsa unor rezultate finale ale referendumului. El a arătat totuși că instituția de la Bruxelles urmărit cu mare atenție desfășurarea referendumului din România și în mod deosebit rata de participare la vot, adăugând că alte comentarii vor fi făcute după anunțarea rezultatelor oficiale.

„În mod efectiv, Comisia Europeană a urmărit cu mare atenție modul în care s-a derulat acest referendum, în mod deosebit subiectul ratei de participare la vot. Noi am fost clari cu privire la această problemă, care a făcut și subiectul unui schimb de scrisori și al unei întâlniri între președintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, și premierul Victor Ponta. În acest moment, nu avem rezultatele finale oficiale, mai ales cu privire la rata participării și nu putem comenta mai mult”, a afirmat Frederic Vincent.

De asemenea, el a mai asigurat că instituția de la Bruxelles va continua să urmărească atent evoluțiile politice din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Grădina Zoologică din Sibiu a primit noi locatari: o gazelă Oryx, un urs brun și...