Oligarhul ucrainean Dmitro Firtaș, acuzat în SUA de dare de mită într-o afacere în care este implicată și compania Gazprom

Oligarhul ucrainean Dmitro Firtaș, acuzat în SUA de dare de mită într-o afacere în care este implicată și compania Gazprom
Publicat: 03/04/2014, 11:19
Actualizat: 01/02/2019, 22:53

Firtaș (48 de ani) susține că dosarul penal este motivat politic.

Potrivit procurorilor americani, omul de afaceri ucrainean ar fi complotat, împreună cu alte cinci persoane, pentru plata unor mite în valoare totală de 18,5 milioane de dolari către oficiali indieni pentru a facilita proiectul, care ar fi generat vânzări de produse din titaniu către mai multe firme, inclusiv o societate americană cu sediul în statul Illinois. Compania americană presupus implicată în dosar nu a fost identificată.

„Firtaș a fost coordonatorul acestui demers”, a declarat într-un comunicat procurorul Zachary Fardon din Chicago, Illinois. Oficialul a precizat că Firaș controlează conglomeratul internațional Group DF.

Firtaș se află în Austria, unde încearcă să blocheze extrădarea în Statele Unite. El a fost reținut în luna martie la Viena, la câteva zile înaintea referendumului prin care Crimeea a optat pentru aderarea la Federația Rusă, și eliberat ulterior pe o cauțiune în valoare de 125 milioane euro. Miliardarul este urmărit penal în SUA începând de anul trecut, însă acuzațiile au fost făcute publice miercuri seară.

Omul de afaceri ucrainean ar putea furniza informații care să confirme suspiciuni de corupție pentru grupul rus Gazprom, cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, potrivit lui Mikhail Korchemkin, fost analist în cadrul Ministerului Gazelor din Uniunea Sovietică și fondator al companiei East European Gas Analysis, cu sediul în SUA.

Astfel de informații ar putea servi autorităților din SUA în vederea justificării unor sancțiuni mai dure împotriva apropiaților președintelui rus Vladimir Putin în urma anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, susține Korchemkin.

Procurorii din SUA susțin că dosarul împotriva lui Firtaș nu are legătură cu criza din Ucraina.

Firtaș a făcut avere ca intermediar în comerțul cu gaze naturale dintre Rusia și Ucraina, una dintre cele mai mari piețe de export ale Gazprom. Împreună cu un partener de afaceri, Firtaș a controlat jumătate din compania RosUkrEnergo, fondată în 2004, care a fost singurul importator de gaze din Ucraina în perioada 2006-2009, între două dispute Kiev-Moscova privind prețul gazelor și tarifele de tranzit care au perturbat livrările de gaz rusesc către Europa. Celălalt acționar al RosUkrEnergo era grupul Gazprom.

Serviciile de securitate din Ucraina susțineau, în 2005, că „cealaltă jumătate” din RosUkrEnergo ar putea fi controlată indirect de Semion Mogilevici, căutat de Biroul Federal de Investigații din SUA (FBI) în dosare de crimă organizată.

Firtaș a negat în mai multe rânduri orice legătură între Mogilevici și RosUkrEnergo. Contactat de Bloomberg, un avocat al lui Mogilevici, care trăiește la Moscova, a afirmat că clientul său nu a făcut niciodată afaceri cu Firtaș.

Oligarhul ucrainean este apărat de avocatul Dieter Boehmdorfer, fost ministru de Justiție al Austriei, care a declarat pentru Bloomberg că nu poate comenta încă acuzațiile formulate de justiția americană deoarece nu a citit documentele.

Firtaș și ceilalți acuzați din dosar riscă pedepse de până la 20 de ani de închisoare.

Procurorii cer ca Firtaș să renunțe la interesele controlate la Group DF și activele corporației, printre care se numără 18 firme înregistrate în Insulele Virgine și 127 de companii înregistrate în mai multe jurisdicții, printre care Marea Britanie, Germania și Elveția, potrivit procurorului Zachary Fardon.

De asemenea, sunt vizate 41 de conturi bancare controlate de cei 6 acuzați, în valoare totală de 10,6 milioane de dolari.

Una dintre firmele din Group DF, compania vieneză Ostchem Holding, a intrat în 2007 într-un contract cu o firmă din Chicago, numită în dosar „Compania A”, care ar fi dorit să cumpere titaniu și produse din titaniu. Inntermediarul tranzacției a fost o altă firmă afiliată Group DF, Bothli Trade, din Elveția, potrivit procurorilor americani.

Bohtli a încheiat în 2006 un memorandum și cu grupul american Boeing, cu sediul în Chicago, cel mai mare producător de aeronave și sateliți din lume. Grupul Boeing nu este menționat în dosarul formualt împotriva lui Firtaș.

Un alt acuzat în dosarul Firtaș, Suren Gevorgyan, fost director de trading la Ostchem, susține că Bothli Trade nu a fost niciodată nevoită să plătească mită în India, deoarece guvernul indian era entuziasmat de posibilitatea unei investiții Boeing. El a precizat că Boeing a rupt toate legăturile cu Bothli după un an de negocieri și a refuzat alte colaborări cu firma înregistrată în Elveția.

„Am aflat atunci că FBI lansase în 2006 o investigație privind afacerea din India”, a afirmat el, citat de Bloomberg.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Drumul cu peisaje de vis din România, modernizat. Priveliștile care-ți taie respirația, dar cu taxă
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică