Om de știință rus, arestat în Germania pentru că ar fi „spionat” pentru Moscova

Om de știință rus, arestat în Germania pentru că ar fi „spionat” pentru Moscova
Bărbatul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei ar fi dezvăluit, în schimbul unor sume de bani, informații din cadrul universității în care lucra / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/06/2021, 16:45
Actualizat: 21/06/2021, 16:45

Poliția germană a arestat un om de știință rus care lucra la o universitate, în urma acuzațiilor de spionaj în favoarea Moscovei, au anunțat luni procurorii. Acest caz ar putea amplifica tensiunile dintre Germania și Rusia.

Procurorii federali au anunțat că suspectul, identificat doar ca Ilnur N., a fost arestat vineri, suspectat că „lucrează pentru un serviciu secret rus probabil de la începutul lunii octombrie 2020”. Ilnur N. a fost angajat ca asistent de cercetare la un departament de științe ale naturii și tehnologie la universitatea germană a cărui nume nu a fost dezvăluit, relatează The Moscow Times.

Anchetatorii germani cred că s-a întâlnit de cel puțin trei ori cu un membru al serviciului de informații rus în perioada octombrie 2020 și iunie 2021. De două ori ar fi „transmis informații din domeniul universității”. Acesta este suspectat că a acceptat bani în schimbul serviciilor sale.

Autoritățile germane i-au percheziționat casa și locul de muncă în timpul arestării. Suspectul a fost prezentat sâmbătă în fața unui judecător care a decis să îl aresteze preventiv.

Relațiile dintre Germania și Rusia, din ce în ce mai tensionate

Nici guvernul german, nici cel rus nu au făcut vreun comentariu imediat după apariția cazului în presă.

Moscova se află în tensiuni cu mi multe capitale occidentale după ce trupe rusești au fost trimise la granițele Ucrainei iar mai multe scandaluri de spionaj au dus la expulzări diplomatice.

Luna aceasta, Italia a declarat că a creat o agenție națională de securitate cibernetică în urma avertismentelor prim-ministrului Mario Draghi că Europa trebuie să se protejeze de „interferența” rusească. Mișcarea a avut loc după ce un căpitan al marinei italiene a fost prins în flagrant de poliție în timp ce vindea documente militare confidențiale de pe computerul său către un oficial al ambasadei ruse.

Liderii a nouă națiuni din estul Europei au condamnat luna trecută ceea ce au numit „acte agresive” rusești, citând operațiunile din Ucraina și un „sabotaj” care ar fi vizat Republica Cehă.

Tensiunile cresc, Nord Stream 2 rămâne „în picioare”

Mai multe țări din Europa Centrală și de Est au expulzat diplomații ruși în solidaritate cu Praga, dar Rusia a calificat acuzațiile de implicare a acesteia ca fiind „absurde” și a răspuns tot cu expulzări.

Ultimul caz de spionaj vine, de asemenea, într-un moment în care relațiile Rusia – Germania sunt tensionate pe mai multe fronturi, inclusiv din cauza detenției opozantului Alexei Navalny, care a fost tratat la Berlin după o otrăvire aproape fatală.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a lucrat la menținerea unui regim de sancțiuni pentru anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea. Iar Germania a acuzat în repetate rânduri Rusia de atacuri cibernetice pe teritoriu ei.

Cel mai grav incident pus produs de hackerii ruși până în prezent a fost un atac cibernetic din 2015 care a paralizat complet rețeaua de calculatoare a camerei inferioare a parlamentului Bundestag, forțând întreaga instituție să își întrerupă activitatea timp de mai multe zile, perioadă în care problema a fost rezolvată.

Procurorii germani au depus în februarie acuzații de spionaj împotriva unui german suspectat că ar fi dat planurile parlamentului către serviciile secrete rusești în 2017.

Ministrul de externe Heiko Maas a declarat săptămâna trecută că Germania se așteaptă să fie ținta dezinformării rusești în perioada premergătoare alegerilor generale din septembrie, considerând acțiunea „complet inacceptabilă”.

Deși a refuzat să comenteze despre arestarea presupusului spion, purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, a subliniat luni îngrijorările cu privire la un potop de „știri false” din Rusia în timpul campaniei. Rusia neagă că ar fi în spatele acestor activități.

În ciuda criticilor internaționale, Berlinul a continuat planurile de a termina conducta Nord Stream 2, care va dubla aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia către Germania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun