Omul care a negociat intrarea României în UE: ”Am aderat, dar nu ne-am integrat”

Omul care a negociat intrarea României în UE: ''Am aderat, dar nu ne-am integrat''
Publicat: 24/11/2016, 12:14
Actualizat: 24/11/2016, 17:40

„Dacă ar trebui să fac o evaluare aș fi foarte pretențios și foarte critic datorită faptului că știu ce trebuia să fie, știu așteptările populației, pentru că susținerea procesului de negociere și a aderării se făcea în procent de 70-90%. Aderarea la UE a însemnat o oportunitate de a realiza o schimbare, o dezvoltare și o modernizare a țării. Dacă lucrurile s-ar fi realizat în integralitatea lor, peste 3 milioane de oameni ar fi căutat fericirea în România, nu în altă parte. Dar dacă vedem că, după 2007, a fost cel mai mare exod al românilor din istorie spre UE, înseamnă că am aderat, dar nu ne-am integrat. Poate ar trebui să începem odată, dacă vorbim de acest moment de aniversare a 10 ani, să regândim integrarea noastră internă, națională și, în potențialul pe care îl vom regăsi, să ne proiectăm integrarea în UE”, a spus Vasile Pușcaș la Cluj-Napoca, la un eveniment de aniversare a 10 ani de la intrarea României în UE.

Potrivit acestuia, când se referă la integrare, se referă și la problematica Schengen, la MCV și la euro, obiective pe care România trebuie să le mai realizeze.

„Aveam șansa să creștem ritmul de creștere a evoluției României, dar acest ritm nu a fost la fel de susținut ca în alte state, datorită faptului că politicile interne nu au fost, cu adevărat, europenizate, nu s-au integrat în politicile europene. Aveam șansa să creștem nivelul de trai mult mai mult, sigur salariul s-a dublat, dar puterea de cumpărare este la nivel scăzut. Au existat forțe ale integrării în această perioadă, acestea fiind reprezentate de antreprenori și tineri”, a mai spus Vasile Pușcaș.

Fostul negociator șef al României cu UE a subliniat că oamenii de afaceri au văzut oportunitățile pieței interne a UE, iar cel mai mare succes în acești ultimi 10 ani este intrarea mediului de afaceri românesc în piața internă.

„Dacă ar fi avut și o strategie de integrare economică și efectele ar fi fost mult mai mari. Un efect favorabil l-a avut și în domeniul tineretului, tinerii având oportunități mult mai mari de mobilitate, nu numai profesională, ci și academică și științifică. Ceea ce ar interesa este ca integrarea să producă la noi acele condiții să lucreze aici, să producă performanță și productivitate la noi. La 1 ianuarie 2007 s-au băut șampanii, s-au dat decorații, au fost festivități, și cred că după 10 ani ar trebui să învățăm ceva din ceea ce nu am realizat și să pornim, măcar pentru următoarea decadă pe drumul integrării depline. Președintele României a promis acest lucru în urmă cu doi ani și cred că ar trebui să fie un piston, nu neapărat un motor, al acestui proces de integrare”, a menționat Pușcaș.

Acesta le-a transmis celor care „bocesc UE” și cred că UE se va destrăma, că Uniunea se va transforma, se va schimba, va trece prin același proces de dezvoltare și modernizare care este așteptat și de la România.

„Nu am fost sincronici cu ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, măcar acum, când se pun bazele unei noi Uniuni Europene, ar trebui să fim sincronici dacă nu mai buni decât alții care sunt deja membri ai UE din 1957″, a conchis fostul negociator șef al României cu UE.

Vasile Pușcaș a participat, joi, la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca la primul eveniment cu tema „10 ani de la intrarea României în UE! Prezent și perspective” organizat de Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES) și România Durabilă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?