ONU cere eliminarea totală a armelor nucleare! Pericolul care planează asupra omenirii

ONU cere eliminarea totală a armelor nucleare! Pericolul care planează asupra omenirii
ONU cere eliminarea totală a armelor nucleare! Pericolul care planează asupra omenirii / Sursa FOTO: https://c.pxhere.com
Publicat: 06/08/2020, 08:39

La comemorarea a 75 de ani de la atacul american cu bombă asupra oraşului japonez Hiroshima, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut eliminarea totală a armelor nucleare! Este prima reacție de acest fel din partea unui oficial de rang înalt, șeful Națiunilor Unite îndemnând omenirea să se concentreze pe construirea unui viitor fără războaie.

„Statele care deţin arme nucleare îşi modernizează arsenalele şi dezvoltă arme noi şi periculoase”, a răbufnit Antonio Guterres într-un mesaj video transmis la ceremonia anuală de la Hiroshima. „Riscul ca armele nucleare să fie utilizate în mod intenţionat, din greşeală sau calcule greşite, este prea mare pentru ca astfel de tendinţe să continue. De aceea, singura modalitate de a elimina în totalitate riscul nuclear este eliminarea totală a armelor nucleare”, a insistat secretarul ONU.

Hiroshima, 75 de ani de la atacul cu bombă nucleară

Cu ocazia ceremoniei de comemorare a victimelor atacului nuclear american ce a avut loc în urmă cu 75 de ani, primarul Hiroshimei a cerut comunităţii internaţionale să respingă „naţionalismul autocentrat”. Evenimentul a fost marcat de măsurile excepționale luate din cauza pandemiei de coronavirus. Primarul Kazumi Matsui a cerut guvernului japonez să semneze şi să ratifice Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare (TPNW), adoptat de 122 de ţări în iulie 2017.

Aproximativ 880 de participanţi, inclusiv supravieţuitori ai atacului nuclear, prim-ministrul Shinzo Abe şi reprezentanţi din peste 80 de ţări, au ţinut un minut de reculegere la ora 8.15 (23.15 GMT), momentul exact când bomba atomică americană a fost lansată asupra Hiroshimei în 1945.

Bomba cu uraniu de patru tone a făcut ravagii fără precedent în oraşul din vestul Japoniei, ucigând instantaneu zeci de mii de persoane, cea mai mare parte civili. Până la sfârşitul anului 1945, aproximativ 140.000 de persoane, inclusiv zeci de mii de coreeni şi alţi asiatici au murit din cauza bombardamentelor şi a efectelor lor secundare.

„Societatea civilă trebuie să respingă naţionalismul”

„Omenirea se luptă acum cu o altă ameninţare: noul coronavirus”, a mai declarat primarul Hiroshima la ceremonia de la Memorialul Păcii. „Cu toate acestea, cu ceea ce am învăţat din tragediile din trecut, ar trebui să fim capabili să depăşim această ameninţare. Când pandemia de gripă din 1918 a atacat, a luat zeci de milioane de vieţi şi a terorizat lumea, în timp ce naţiunile care luptau în Primul Război Mondial nu au fost în măsură să înfrunte împreună acea ameninţare. O creştere ulterioară a naţionalismului a dus la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial şi bombardamentele atomice. Nu trebuie să permitem niciodată ca acest trecut dureros să se repete. Societatea civilă trebuie să respingă naţionalismul autocentrat şi să se unească împotriva tuturor ameninţărilor”, a subliniat primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui.

Pe 9 august 1945, o altă bombă atomică a explodat deasupra oraşului Nagasaki. Aproximativ 74.000 de oameni au murit și acolo până la sfârşitul anului. Mii de supravieţuitori sunt încă afectaţi de efectele secundare ale atacurilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping