Opoziția din Belarus acuză Rusia că vrea să ocupe țara! Apel disperat de la Minsk către comunitatea internațională: SOS, vine Putin!

Opoziția din Belarus acuză Rusia că vrea să ocupe țara! Apel disperat de la Minsk către comunitatea internațională: SOS, vine Putin!
Aproximativ 20 de jurnalişti, reţinuţi în centrul capitalei Belarusului / Sursa FOTO: https://upload.wikimedia.org
Publicat: 27/08/2020, 20:14

Se precipită lucrurile în Belarus după anunțul lui Putin privind înființarea unei „forțe de poliție de rezervă” care să intervină la Minsk. Consiliul de coordonare al opoziţiei belaruse anunță că este inadmisibil ca Rusia să trimită trupe armate de orice fel în ajutorul președintelui Aleksandr Lukașenko și lansează un apel disperat de ajutor către Occident.

Chiar dacă Putin a precizat că „polițiștii” săi vor interveni numai în cazul în care situaţia scapă de sub control, Opoziția din Belarus vede în acest mesaj o „încălcare a dreptului internaţional”: „Consiliul de coordonare al Opoziţiei consideră inadmisibilă crearea de formaţiuni armate pe teritoriul rus sau al oricărui alt stat cu obiectivul de a fi folosite pe teritoriul belarus. Aceasta contravine dreptului internaţional şi poziţiei societăţii belaruse”. „Mecanismele Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă trebuie activate exclusiv în caz de invazie armată. Nu considerăm că în Belarus ar exista condiţii pentru ca situaţia să scape de sub control”, mai afirmă opozanţii în comunicatul publicat de portalul AFN.by.

Putin trimite trupele ruse la cererea lui Lukașenko

Înainte de asta, preşedintele rus Vladimir Putin invocase prevederile acestui tratat şi ale celui privind Uniunea Rusia-Belarus pentru a motiva constituirea unui contingent de forţe de poliţie de rezervă care ar putea interveni la Minsk în caz de necesitate.

Aliatul Belarusului, Rusia deține o rezervă de ofiţeri pentru menţinerea ordinii, care sunt pregătiţi să intre în ţara vecină pentru a opri protestele, a anunțat Putin într-un interviu difuzat de televiziunea de stat rusă. Însă liderul de la Kremlin a ținut să precizeze că această forţă va fi folosită numai dacă situaţia scapă de sub control, „dacă extremiştii, care se ascund în spatele sloganurilor politice, depăşesc anumite limite şi încep să jefuiască, să dea foc la maşini, case, bănci, încercând să obţină controlul asupra clădirilor administrative”.

Totodată, Putin a ținut să transmită comunității internaționale că acest ajutor armat oferit Belarusului se face exclusiv la cererea lui Lukaşenko, având în vedere legăturile strânse dintre cele două popoare.