Opoziția din Germania avertizează asupra provocărilor generate de afluxul de imigranți extracomunitari și vrea centre de procesare în afara UE

Opoziția din Germania avertizează asupra provocărilor generate de afluxul de imigranți extracomunitari și vrea centre de procesare în afara UE
Publicat: 04/11/2023, 07:30

Politicieni din cadrul formațiunii germane de opoziție Uniunea Creștin-Democrată (CDU) cer Guvernului Olaf Scholz să susțină crearea unui nou sistem de azil la nivel european, prin optimizarea integrării imigranților extracomunitari, dar și printr-un proces mai riguros de selecție, în state din afara Uniunii Europene, pentru evitarea migrației economice, ideile fiind împărtășite de unii membri ai Partidului Social-Democrat (SPD).

Într-un editorial difuzat de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), deputații CDU Serap Güler, Thomas Heilmann, Thomas Röwekamp și Kai Whittaker atrag atenția asupra situației imigrației în Germania și în Uniunea Europeană, argumentând că repatrierile nu mai pot fi unica soluție pentru a face față actualei crize a refugiaților.

”Responsabilitatea noastră umanitară ne forțează să găsim un nou model de gestionare a numărului din ce în ce mai mare de imigranți care ajung în Europa și în special în Germania. Motivele sunt războaiele și confruntările armate din vecinătatea Uniunii Europene. Succesul loviturilor de stat militare din toate statele regiunii Sahel, susținute de membri ai grupului paramilitar rus Wagner, războiul Rusiei în Ucraina și terorismul organizației Hamas vor genera provocări umanitare majore inclusiv în Europa. În același timp, actualul sistem suprasolicită deja societățile”, afirmă parlamentarii Uniunii Creștin-Democrate (CDU, centru-dreapta, opoziție), în editorialul publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Deputații CDU atrag atenția că, în multe situații, ”dreptul de azil devine dreptul celor puternici”, denunțând activitățile rețelelor de trafic de persoane. Ei notează că anul acesta în Italia au ajuns pe Marea Mediterană peste 140.000 de imigranți extracomunitari, fiind deportați doar 156.

”Cine ajunge în Europa poate rămâne practic aici, indiferent dacă a fugit pentru a beneficia de protecție sau din rațiuni economice. Acest lucru merge dincolo de dreptul constituțional la azil (…). Va trebui să reajustăm sistemul, dacă vrem să menținem acceptarea socială a acțiunilor umanitare. Consecințele actualei situații sunt vizibile: instituțiile orașelor sunt suprasolicitate din cauza cerințelor de acceptare și integrare a refugiaților. Sunt prea puțini profesori în școli și prea puține locuri în centrele de cazare (…)”, subliniază deputații CDU.

Serap Güler, Thomas Heilmann, Thomas Röwekamp și Kai Whittaker propun uniformizarea sistemului de azil în Uniunea Europeană și procesarea cererilor în state din afara Uniunii Europene, prin acorduri cu națiuni vecine.

”Cerem inițiative la nivelul Uniunii Europene. În afară de avantaje financiare, statele care asumă angajamente de a procesa cereri de azil ar putea primi în schimb acces preferențial pentru cetățenii lor pe piața muncii din Uniunea Europeană și vize în regim simplificat. În același timp, mai multe state ar trebui considerate sigure. Vrem și un parteneriat economic între UE și Africa, cu beneficii reciproce, în domeniul energiilor ecologice și prin crearea de facilități economice pentru popoarele africane. Așa s-ar putea evita migrația din rațiuni economice”, insistă deputații CDU.

Ideea centrelor de procesare a solicitărilor de azil în state din afara UE este împărtășită de unii politicieni din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga), formațiunea cancelarului Olaf Scholz. ”În centrele pentru imigranți care ar putea fi create în națiuni terțe ar putea fi acordate vize pe termen lung și ar putea fi proceduri pentru intrarea legală și sigură în spațiul Uniunii Europene”, afirmă deputații SPD Lars Castellucci, Frank Schwabe și Fabian Funke, într-un proiect obținut de publicațiile Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung.

În urmă cu câteva zile, Hendrik Wüst (CDU), premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a cerut Guvernului Olaf Scholz să propună la nivelul UE procesarea cererilor de azil în țări terțe. Cancelarul Olaf Scholz și Nancy Faeser, ministrul german de Interne, au exprimat scepticism în legătură cu această propunere, pe fondul eforturilor statelor UE de a ajunge la poziții comune privind sistemul de azil și redistribuirea imigranților extracomunitari.

Foto: Profimedia

Citește și:

Administrația SUA semnalează că susține soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni