Palestinienii vor o anchetă internațională privind moartea lui Yasser Arafat, după ce a fost găsit poloniu pe obiectele fostului lider

Palestinienii vor o anchetă internațională privind moartea lui Yasser Arafat, după ce a fost găsit poloniu pe obiectele fostului lider
Publicat: 04/07/2012, 17:54
Actualizat: 04/07/2012, 18:07

Negociatorul palestinian Saeb Erakat a cerut miercuri formarea unei comisii internaționale de anchetă privind moartea liderului istoric Yasser Arafat, în urma dezvăluirilor dintr-un documentar difuzat marți de postul de televiziune Al-Jazeera, relatează AFP.

„Cerem formarea unei comisii internaționale de anchetă după modelul celei în cazul asasinatului premierului libanez Rafic Hariri”, a declarat Erakat pentru AFP.

Un laborator elvețian, Institutul pentru Radiații Psihice din Lausanne, care a analizat eșantioane biologice prelevate de pe obiectele personale ale liderului palestisian, predate văduvei acestuia de spitalul militar din Percy, la sud de Paris, unde a murit Arafat, a descoperit „o cantitate anormală de poloniu”, potrivit documentarului.

„Concluzia este că am descoperit (un nivel) semnificativ de poloniu în aceste eșantioane”, a declarat directorul laboratorului, Francois Bochud, citat de Al-Jazeera, adăugând că această substanță radioactivă nu este accesibilă decât „persoanelor care au de a face sau construiesc arme nucleare”.

La 11 noiembrie 2011, data celei de a șaptea aniversări de la moartea sa, văduva acestuia, Suha, și-a exprimat regretul față de faptul că „președintele (Arafat) a murit și odată cu el și secretul său”, precizând că raportul medical oficial „indica drept cauză a morții distrugerea globulelor roșii, fără a fi menționate motivele”.

Raportul nu vorbește despre prezența otrăvii care ar fi provocat moartea acestuia și nu știu dacă cineva știe ceva ce eu nu știu”, a adăugat aceasta.

„Ne reafirmăm convingerea cu privire la responsabilitatea Israelului în otrăvirea președintelui defunct Yasser Arafat, dar ne recunoaștem incapacitatea de a obține un răspuns definitiv”, declarase anterior Nasser al-Qidwa, nepotul lui Yasser Arafat și membru al conducerii mișcării sale, Fatah.

Arafat a murit la 11 noiembrie 2004 la vârsta de 75 de ani în spitalul militar Percy, după o internare de două săptămâni.

Miercuri, după dezvăluirile televiziunii Al-Jazeera, liderii palestinieni și-au dat acordul în vederea efectuării unei analize a trupului lui Yasser Arafat.

„După difuzarea documentarului Al-Jazeera, m-am întâlnit cu președintele Abbas și i-am recomandat să accepte analiza trupului președintelui martir Arafat, iar Abbas a acceptat cu condiția ca văduva acestuia, Suha Arafat, și nepotul acestuia, Nasser al-Qidwa, care reprezintă familia, să aprobe acest lucru”, a declarat Taoufiq Tiraoui, șeful comisiei palestiniene de anchetă privind moartea lui Arafat.

„Am convenit că dacă familia martirului Yasser Arafat este de acord, vom contacta laboratorul elvețian în zilele următoare pentru a preleva eșantioanele de care are nevoie”, a adăugat acesta.

„Autoritatea este dispusă să coopereze pe deplin și să faciliteze descoperirea adevăratelor motive ale bolii și morții fostului președinte”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Abbas, Nabil Abou Roudeina.

„Nu există niciun motiv religios sau politic care împiedică reanalizarea acestei chestiuni, adică o analiză a rămășițelor defunctului de către instituții științifice și medicale fiabile, cu acordul familiei sale”, a precizat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord