PANAMA PAPERS. O anchetă explozivă arată cum șefi de stat și guvern, sportivi și miliardari ai planetei și-au ascuns averea prin off-shore-uri. Pe listă: oligarhi apropiați lui Putin

PANAMA PAPERS. O anchetă explozivă arată cum șefi de stat și guvern, sportivi și miliardari ai planetei și-au ascuns averea prin off-shore-uri. Pe listă: oligarhi apropiați lui Putin
Publicat: 04/04/2016, 14:20

În centrul acestei rețele se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanță pentru crearea companiilor offshore, societăți care ascund identitatea reală a proprietarilor lor. Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, țară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei și o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude și activități de criminalitate organizată. Documentele din arhivele sale arată că, începând din anul 1977 și până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entități offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii.

Pe lista clienților se află, potrivit Le soir, apropiați ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care ar fi rulat 2 miliarde de dolari, președintele ucrainean Petro Poroșenko și fostul premier, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, copiii președintelui Azerbaidjanului, președintele argentinian Mauricio Macri, fostul premier irakian Ayad Allawi, premierul pakistanez Nawaz Sharif, dar și Michel Platini și Lionel Messi.

Potrivit Le Monde, cei din anturajul lui Vladimir Putin provin toți din zona Sankt-Petersburg și au fost apropiați ai președintele Rusiei pe vremea când acesta era, în anii `90 eminența cenușie a primarului orașului. Tehnicile folosite pentru a scoate din Rusia sume uriașe de bani erau credite acordate de băncile publice ruse și care nu au mai fost rambursate niciodată, împrumuturi transferate din mână în mână până când s-au evaporat, cesiunea de acțiuni fictive, onorarii nejustificate pentru activități de „consultanță” sau despăgubiri acordate în schimbul unor așa zise operațiuni comerciale nereușite.

Toate aceste informații, scrie Le Monde, ar fi rămas secrete fără intervenția unei surse anonime care a început, în 2015, să transmită această „mină de aur” jurnaliștilor de la Süddeutsche Zeitung. Aceștia au întreprins o anchetă privind rolul Mossack Fonseca în scandalul de fraudă fiscală care viza Commerzbank, a doua cea mai mare bancă din Germania. Având în vedere amploarea informației primite, cotidianul german a făcut apel Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație căruia i-a pus la dispoziție informațiile.

Nu toate companiile off-shore din „Panama Papers” sunt ilegale sau ascunse, unele dintre ele au declarată o activitate economică sau au fost create special pentru a facilita investiții internaționale. Însă marea majoritate dintre ele au fost folosite ca „societăți paravan” pentru a ascunde active ale clienților.

După câteva luni de investigație, jurnaliștii au stabilit legătura dintre societățile off shore și 12 șefi de stat și guvern, șase în funcție, 128 de politicieni și înalți funcționari, precum și 29 dintre cei 500 de personalități din topul Forbes al celor mai bogați oameni ai planetei.
Întrebat despre rolul său, Mossack Fonseca a negat că a oferit direct astfel de servicii clienților săi și a pasat responsabilitatea asupra celor aproape 14.000 de intermediari, bănci, cabinete de avocatură sau societăți de capital, care asigurau interfața cu beneficiarii finali.
Într-un interviu recent, co-fondatorul societății, Ramon Fonseca, a comparat situația cu cea a unei „fabrici de mașini” care nu poate fi responsabilă de furturile comise de hoți folosind automobilele produse de societate.
Platini și Messi, printre clienți

Mai multe personalități din sport sunt menționate în documente Panama Papers, inclusiv fostul președinte UEFA, Michel Platini, sau fotbalistul argentinian Lionel Messi, câștigătorul Balonului de Aur. Fotbalul este cel mai invocat sport în cadrul anchetei, dar 11 hocheiști din NHL și cel puțin 5 jucători de golf au folosit companii off-shore pentru a-și administra finanțele.

Potrivit unor documente care provin din arhivele firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, specializată în administrarea companiilor off-shore, a fost identificat cazul lui Juan Pedro Damiani, avocat și membru al Comisiei de Etică a FIFA din 2006. Potrivit datelor L’Equipe, avocatul uruguayan asista, de asemenea, la crearea unor companii-paravan pentru operațiuni financiare. Documentele arată că Damiani a lucrat cu trei dintre principalii suspecți în scandalul de corupție de la FIFA: Eugenio Figueredo, Hugo Jinkis și Mariano Jinkis.

Iată ce apare într-un document citat de un tribunal din Geneva, potrivit L’Equipe: „Hugo Jinkis și Mariano Jinkis, tată și fiu, negociatori de drepturi TV, ar fi plătit milioane de dolari în mod ilegal, pe sub masă, către oficiali FIFA, în scopul de a obține, la prețuri preferențiale, drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal. Banii ar fi trecut prin compania lor off-shore Cross Trading, înregistrată de Mossack Fonseca. Cinci milioane de dolari au fost plătiți în acest scop, într-un cont bancar elvețian al FIFA, în iunie 2013”.

Michel Platini, suspendat din orice activitate legată de fotbal, după o anchetă amplă a FIFA, ar fi utilizat sistemul off-shore, după ce a fost ales președinte al UEFA în 2007. Potrivit L’Equipe, Platini a fost ajutat de către casa de avocatură Mossack Fonseca pentru a administra Balney Enterprises Corp, o companie offshore creată în Panama, la 6 decembrie 2007. Prin intermediul unui comunicat oficial, Michel Platini a precizat: „Locuiesc în Elveția începând din 2007, iar toate conturile mele, toate investițiile mele și conturile bancare sunt cunoscute de către autoritățile elvețiene, nu am nimic altceva de spus. În cazul în care cineva dorește informatii suplimentare, consultați banca mea.”. Întrebat de publicația Le Monde, avocatul lui Platini, Thibaut D”Ales, a dat asigurări că nu are cunoștință despre existența companiei Balney Enterprises Corp.

Potrivit anchetei Panama Papers, Lionel Messi ar fi creat o companie off-shore în Panama, Mega Star Enterprises. Numele fotbalistului argentinian apare în arhivele aceleiași firme de avocatură menționată mai sus, Mossack Fonseca, în iunie 2013, la doar o zi după deschiderea procedurilor de urmărire penală pentru evaziune fiscală, pe numele fotbalistului, de către justiția spaniolă. Totuși, folosirea companiilor off-shore nu este o practică ilegală. Lionel Messi a anunțat că va acționa în judecată un ziar din Spania, pentru defăimare, după ce numele său a apărut în investigația Panama Papers. Ziarul spaniol El Confidencial a publicat fotografii cu semnăturile lui Lionel Messi și al tatălui său pe contractul pentru crearea companiei off-shore Mega Star Enterprises.

Lionel Messi și tatăl său, Jorge Horacio Messi, sunt în prezent urmăriți penal în Spania pentru evaziune fiscală, prejudiciul calculat fiind de peste 4 milioane de euro. Ei au fost acuzați de crearea unor companii fictive din Belize și Uruguay pentru a se sustrage de la plata impozitului pe venit din drepturile de imagine. În cazul în care jucătorul ar fi disculpat, tatăl său riscă să fie condamnat la închisoare. Ambii au negat acuzațiile și au dat vina pe un fost consultant financiar. Ulterior, Jorge Messi a făcut o plată voluntară în valoare de 5 milioane de euro, drept corecție morală pentru inadvertențele apărute, în august 2013. Compania Mega Star nu a fost menționată în ancheta justiției spaniole.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?