PANDEMIA DE CORONAVIRUS | China începe să își revină, dar cât de mult ne putem încredere în datele bilanțului intern furnizate de statul asiatic?

PANDEMIA DE CORONAVIRUS | China începe să își revină, dar cât de mult ne putem încredere în datele bilanțului intern furnizate de statul asiatic?
Publicat: 03/04/2020, 12:28
Actualizat: 03/04/2020, 12:33

Din ce în ce mai multe state din lume sunt afectate de pandemia de coronavirus, iar multe dintre ele au devenit „zone roșii”, însă China începe să își revină, deși au confirmat peste 80.000 de cazuri de infectare cu noul COVID-19. 

În mare parte din China, restricțiile impuse cetățenilor încep să fie ridicate, iar începând de săptămâna viitoare oamenii vor avea voie să plece din Wuhan – unde virusul a fost detectat pentru prima dată la sfârșitul anului trecut, zona devenind primul epicentru al pandemiei, relatează CNN.

Oficialii din oraș și-au avertizat totuși cetățenii să nu iasă prea mult din case pe fondul temerilor unui nou val de îmbolnăviri.

Pe măsură ce China începe să își revină și să repornească „motoarele ecoomice”, experții se întreabă dacă cifrele raportate de statul asiatic au fost cele adevărate sau nu, temându-se apariția unul nou val de îmbolnăviri și a noi focare.

China neagă acuzațiile

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Hua Chunying, a respins suspiciunile, spunând că țara „a dat actualizări deschise, transparente și în timp util lumii”.

„În ceea ce privește securitatea publică internațională a sănătății, ar trebui să ascultăm mai degrabă de Organizația Mondială a Sănătății și pe experții în domeniul epidemiologiei și controlului bolilor, decât pe policienii care sunt în mod obișnuit mincinoși. De fapt, chiar ieri un oficial al OMS a respins acuzațiile nefondate împotriva Chinei”, a declarat oficialul chinez.

Organizația Mondială a Sănătății susține China

Putărotul de cuvânt al Ministerului de Externe din China susține că SUA că a încercat să „reatribuie vina” din cauza „situației severe” în care se regăsește țara.

„Este imoral și inuman să politizezi sănătatea publică, gest care ar trebui condamnat de toți cei din SUA și nu numai. Sper să nu piardă mai mult timp și să se concentreze mai degrabă pe combaterea pandemiei și salvarea vieților americanilor”, a mai adăugat Hua Chunying.

Cu toate acestea, nu numai Statele Unite ale Americii suspectează transmiterea de informații  false de către China.

Acuzații interne

Caixin, o importantă publicație centrată pe afaceri din China, a raportat anterior că în Wuhan au fost trimise mii de urne funerare, mult mai multe în comparație cu decele procovate de coronavirus raportate în regiune. Cu toate acestea, serviciile funerare din oraș au fost stopate de pe 11 ianuarie până pe 25 ianuarie, astfel încât este plauzibil ca urnele să fi fost utilizate și pentru cei care au murit din alte cauze.

O posibilă cauză generală

Dora Jiang, a cărei familie se află în Wuhan, a spus că au trecut patru zile până când unchiul ei a fost testat.

„Este într-adevăr dificil. Și este foarte emoționant pentru mine. Nu cred că se încearcă mușamalizarea datelor ci, mai degrabă, cred că este vorba de capacitatea de testare”, declara femeia în ianuarie.

O altă persoană, Kyle Hui, a spus că mama sa a murit la jumătatea lunii ianuarie în Wuhan, dar că nu i s-a făcut niciun test pentru coronavirus, iar cauza morții a fost „pneumonie severă”, deși, în timpul tratamentului, mediciui acesteia susținea că este foarte probabil ca femeia să fie infectată cu SARS-COV-2.

Oficialii chinezi au respins întotdeauna orice sugestie că datele lor nu sunt exacte. De asemenea, subliniază intens rata de recuperare a țării, subliniind că, din aproximativ 82.000 infectați în China, aproximativ 76.000 de persoane au supraviețuit bolii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto