PANDEMIE. China anunță „o reușită strategică majoră” în lupta împotriva COVID-19

Redactor:
Gândul
PANDEMIE. China anunță „o reușită strategică majoră” în lupta împotriva COVID-19
BILANȚ CORONAVIRUS. 19.398 cazuri de persoane infectate cu virusul Covid-19 în România

Prim-ministrul chinez Li Keqiang a proclamat vineri o ”reuşită strategică majoră” în lupta ţării sale împotriva noului coronavirus, apărut la sfârşitul anului 2019 la Wuhan (centru), informează France Presse, citat de Agerpres.ro.

„Noi, fiii şi fiicele naţiunii chineze, am rămas uniţi într-o perioadă extrem de dificilă şi am ridicat un Mare Zid de solidaritate”, a declarat Li într-un discurs solemn la deschiderea sesiunii anuale a parlamentului.

După ce practic a blocat ţara la sfârşitul lunii ianuarie ca răspuns la epidemie, Beijingul a reuşit să reducă considerabil contagiunea, care a scăzut în ultimele săptămâni la câteva cazuri noi pe zi, potrivit AFP.

„O reușită strategică majoră” în lupta împotriva COVID-19

Între timp, pandemia s-a extins pe suprafaţa globului: „Am obţinut o victorie decisivă în apărarea provinciei Hubei şi a capitalei sale Wuhan”, plasate în carantină timp de două luni şi jumătate, a declarat şeful guvernului.

Numărul doi al regimului comunist a subliniat însă „sarcina imensă” rămasă de îndeplinit în faţa consecinţelor economice ale epidemiei. „Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a reduce la minimum pierderile”, a declarat el în faţa deputaţilor.

„Succesul nostru a fost plătit la un preţ ridicat. A fost un preţ ce trebuia plătit şi care a meritat”, a mai spus el, referindu-se la prăbuşirea produsului intern brut în primul trimestru.

Sesiunea parlamentului chinez, Adunarea Naţională Populară (ANP), a început cu un moment de reculegere pentru victimele epidemiei de coronavirus.

Sesiunea de o săptămână are loc cu o întârziere de două luni provocată de pandemie, notează dpa.

Delegaţii din întreaga ţară s-au adunat în Marea Sală a Poporului din Beijing, purtând măşti şi aşezându-se unul lângă altul.

Un număr de 2.897 de delegaţi au participat la deschiderea sesiunii parlamentare, în cursul căreia premierul Li Keqiang urmează să contureze strategiile economice ale guvernului pentru acest an.

O nouă legislație

China ar urma să anunțe o nouă legislație privind securitatea națională în Hong Kong în urma protestelor pro-democrație declanșate anul trecut, a anunțat joi seara un oficial chinez de rang înalt.

În replică, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat că Washingtonul ar putea să aibă „o reacție foarte puternică” față de această nouă încercare a Beijingului de a obține mai multă influență în fosta colonie britanică, potrivit Reuters.

Inchide