Papa Francisc denunță „complicitatea inexplicabilă” a unei părți a ierarhiei Bisericii față de pedofilie

Papa Francisc denunță complicitatea inexplicabilă a unei părți a ierarhiei Bisericii față de pedofilie
Publicat: 07/07/2014, 18:44
Actualizat: 03/02/2019, 17:54

Durerea victimelor și sinuciderile „apasă conștiința Bisericii”, a declarat Papa argentinian într-o slujbă oficiată la reședința Sfânta Marta, la Vatican, unde a primit șase victime – trei femei și trei bărbați, și anume doi germani, doi britanici și doi irlandezi.

Întâlnirea lui Francisc cu aceste victime din Europa a fost îndelungată, el discutând individual câte o jumătate de oră cu fiecare dintre ele, într-un gest care marchează voința unei „toleranțe zero” față de scandalul care a afectat zeci de mii de copii și adolescenți, în principal în anii ’60 și ’70.

Într-o referire clară la episcopi care au acoperit faptele unor preoți infractori, el a „cerut iertare” pentru „omisiunea conducătorilor, care nu au răspuns în mod adecvat raporturilor cu privire la abuzuri sexuale” mai ales din partea victimelor-însele.

„Nu există loc în Biserică pentru cei care comit aceste abuzuri și mă angajez să nu tolerez ca un individ să-i facă rău unui copil, credincios ori nu”, a spus Papa. Episcopii este necesar „să dea socoteală” în cazul unui viitor scandal, a avertizat el.

El a denunțat, în termeni fără precedent la Vatican, „complicitatea inexplicabilă” cu infracțiuni care au avut drept consecințe „dureri emoționale profunde”, „adicții”, „dificultăți relaționale”, iar uneori sinuciderea.

În predica susținută, el nu a anunțat reforme pentru eficientizarea luptei împotriva pedofiliei, spre nemulțumirea asociațiilor angajate în această bătălie. Însă a cerut ca victimele să-l „ajute” să implementeze cele mai bune politici, adecvate protecției copiilor.

„Victimele au apreciat faptul că au fost ascultate cu mare atenție”, a declarat preotul Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Papei, apreciind că „această ascultare” a fiecăruia „va arăta drumul” de urmat de către toți preoții Bisericii.

Acuzații ale asociațiilor – care au denunțat un „nou exercițiu de relații publice” – au fost respinse luni de către preotul Lombardi în fața presei, acesta trecând la contraatac. „Acest grup a demonstrat întotdeauna că nu este pregătit să înțeleagă intențiile Papei și ale precedentului Papă” Benedict al XVI-lea, a subliniat el.

Cele șase victime, selectate de către comitetele bisericilor naționale însărcinate cu reabilitarea persoanelor abuzate, au sosit cu o zi înainte la reședința Sfânta Marta.

Papa, care i-a comparat pe membrii clerului care abuzează un copil cu cei care săbvârșesc „o slujbă neagră”, a creat în martie o comisie de experți pentru protejarea minorilor.

Această comisie s-a reunit duminică. Nume ale unor experți din Asia, America Latină și Africa au fost propuse pentru suplimentarea celor opt experți numiți deja, provenind în principal din emisfera nordică – inclusiv o fostă victimă irlandeză.

În bisericile din emisfera sudică, pedofilia este un subiect tabu.

Această întâlnire cu victime este prima a lui Francisc și a șasea a unui papă. Benedict al XVI-lea s-a întâlnit pentru prima dată cu un grup de victime la Washington, în aprilie 1998, după care s-a întâlnit cu alte grupuri mici în Australia, Malta, Marea Britanie și Germania.

Asociațiile reproșează papilor că se întâlneasc cu catolici care au rămas în cadrul Bisericii, în pofida a ceea ce li s-a întâmplat, și nu și cu cei care au părăsit Biserica.

Vaticanul a fost acuzat în mai multe rânduri, în cadrul unor comitete pentru drepturile copilului și împotriva torturii de la ONU, că a continuat să mușamalizeze cazuri.

Un fapt dificil de înțeles este că anchetele canonice de la Vatican rămân secrete. Alt reproș este că o colaborare cu autoritățile civile depinde de conferințele episcopale și că nu este obligatorie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ