Papa Francisc împlinește 80 de ani. Cum îl sărbătorește Vaticanul

Papa Francisc împlinește 80 de ani. Cum îl sărbătorește Vaticanul
Papa Francisc, mesaj pentru credincioși: Nu strigaţi „victorie” prea repede
Publicat: 17/12/2016, 11:22

La trei ani și nouă luni după alegerea sa, primul papă din America Latină nu pare a-i călca pe urmele predecesorului său, Benedict al XVI-lea care s-a retras în anul 2013 din cauza problemelor de sănătate. Ca aproape în fiecare zi, sâmbătă, Papa își va desfășura îndatoririle obișnuite: o misă de dimineață alături de cardinali, urmată de întâlnirea cu președintele Maltei și un oficial din Vatican.

În locul cerebralului Papă Benedict, Papa Francisc a adus puțin ritm latin, o etică a muncii și ascetismul unui misionar iezuit în funcția de cap al celei mai mari biserici. Aceasta va fi cea de-a patra aniversare pe care fostul episcop al Buenos Aires-ului a sărbătorit-o în internatul modest St Martha, care a devenit casa sa din Vatican.

Cei 1,2 milioane de catolici sunt obișnuiți acum cu chipul Papei Francisc atunci când vine în fața lumii, de cele mai multe ori senin, iar Papa participă neobosit la ședințele oficiale și întâlnirile cu oamenii simpli.

Născut într-o familie de origine italiană la 16 decembrie 1936, Jorge Bergoglio a devenit cel de-al 266-lea papă când a fost ales pe 13 martie, 2013. El a declarat atunci că își dorește o „biserică săracă pentru popor” și s-a dedicat misiunii sale de a reforma biserica ca instituție a compasiunii, una care caută să ajute credincioșii cu dificultățile zilnice.

Primul său jubileu a fost dedicat temei milei, o calitate despre care Francisc crede că ar trebui să fie la temelia Bisericii față de reflexul condamnării și al judecății. În privința unor teme precum coabitarea și atitudinile referitoare la creștinii homosexuali sau la cei divorțați, Papa Francisc a răspuns cu întrebarea „Cine sunt eu să judec?”.

Recent, Papa Francisc a acordat permisiunea ca preoții să le ierte pe femeile care au avortat. Acesta a recunoscut și „dimensiunea erotică a iubirii” drept un dar de la Dumnezeu.

Unele voci vâd în faptul că Papa Francisc a luat considerare rolul femeilor diacon de la începutul creștinismului o ușă deschisă spre posibilitatea ca femeile să slujească în biserică.

Reformator pragmatic, mai degrabă decât revoluționar, este percepția generală asupra Papei Francisc: „Pentru el, Biserica este un spital de campanie, nu o vamă”, potrivit expertului italian Marco Politi. „El nu s-a atins de doctrină. Nu este progresist în acel sens”.

Marco Tosatti, un alt expert în problemele Vaticanului a declarat că Francisc a semănat confuzie în sânul bisericii: „Este un Papă al jurnaliștilor. A oferit bisericii o imagine mai prietenoasă. Bisericile protestante au încercat să se adapteze lumii moderne și uite ce s-a întâmplat: au rămas fără credincioși.”

Ca o noutate a celebrării aniversării Papei, Vaticanul a invitat numeroși credincioși la nivel mondial să trimită felicitările lor pentru papă în diferite limbi, pe o adresă de email.

Vaticanul promovează aniversarea Papei pe rețelele de socializare, încurajându-i pe utilizatori să posteze o felicitare utilizând contul #Pontifex80. Cel mai probabil, la aniversarea papei din acest an, un cor îi va cânta „La mulți ani” și ar putea primi și un tort așa cum i s-a întâmplat în anii trecuți.

Când a împlinit 78 de ani în 2014, urale de „La mulți ani” („Tanti auguri”) au umplut Piața Sfântul Petru pe măsură ce Papa a mers în mijlocu pelerinilor cu papamobilul.

Acesta s-a oprit să stingă lumânările de pe un tort gigantic primit de la un grup de credincioși și a făcut o pauză pentru a bea un ceai oferit de pelerini.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top