Papa Francisc, mesaj dur în ziua de Paște, după atacul chimic din Siria: Absolut nimic nu justifică astfel de instrumente de exterminare

Papa Francisc, mesaj dur în ziua de Paște, după atacul chimic din Siria: Absolut nimic nu justifică astfel de instrumente de exterminare
Publicat: 08/04/2018, 16:58
Actualizat: 16/04/2018, 17:15

„Vești îngrozitoare vin din Siria, unde zeci de victime, multe dintre acestea fiind femei și copii … atât de mulți oameni sunt afectați de bombele cu substanțe chimice. Nu există un război bun și unul rău … și nimic, absolut nimic nu poate justifica utilizarea unor astfel de instrumente de exterminare împotriva persoanelor fără apărare. Rugați-vă pentru liderii politici și militari să aleagă cealaltă cale, aceea a negocierii, singura cale care poate aduce pacea, în locul morții și distrugerii”, le-a transmis Suveranul Pontif miilor de oameni adunați în Piața Sfântul Petru din Vatican.

O serie de organizații umanitare și mai mulți medici susțin că minimum 70 de persoane au murit prin asfixiere și alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii și salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanțe neurotoxice sau clor.

Potrivit unor surse de la fața locului, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Orașul sirian Douma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forțele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Departamentul de Stat al SUA a catalogat drept „terifiante” aceste informații și a cerut „tragerea la răspundere” a regimului condus de către Bashar al-Assad.

Presa de stat de la Damasc a anunțat că forțele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informațiile prezentate în presa occidentală sunt „invenții” generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

Ministerul rus al Apărării amintește că a avertizat în repetate rânduri despre posibile provocări privind utilizarea armelor chimice în Siria. Rusia susține că acuzarea forțelor guvernamentale siriene de către SUA are ca scop justificarea unei eventuale intervenții militare în Siria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase