Papa Francisc, sfaturi pentru jurnaliști. Liderul Biserii Catolice trage un semnal de alarmă!

Papa Francisc, sfaturi pentru jurnaliști. Liderul Biserii Catolice trage un semnal de alarmă!
Papa Francisc, sfaturi pentru jurnaliști. Liderul Biserii Catolice trage un semnal de alarmă! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 23/01/2021, 15:37

Papa Francisc dă sfaturi jurnaliștilor. Suveranul pontif i-a îndemnat pe ziariști să facă anchete pe teren şi să nu rămână doar în faţa calculatorului, avertizând asupra riscului informaţiilor neverificate difuzate pe reţelele de socializare.

Pericolul prezent este de a „relata despre pandemie, sau orice altă criză, exclusiv prin ochii celor mai bogaţi”, a mai precizat suveranul pontif.

Papa Francisc vorbește despre „criza presei”

„Criza presei riscă să ducă la o informaţie fabricată în redacţii, în faţa calculatoarelor, a ecranelor agenţiilor de ştiri, a reţelelor de socializare, fără a mai merge pe străzi, fără a mai întâlni persoane pentru a căuta poveşti sau a verifica la faţa locului anumite situaţii”, a subliniat Papa Francisc într-un text difuzat de Vatican. Astfel, „genul anchetei şi al reportajului încep să dispară şi îşi pierd din calitate în favoarea unei informaţii prefabricate”, şi-a exprimat liderul Bisericii Catolice îngrijorarea într-un mesaj cu prilejul Zilei mondiale a comunicaţiilor sociale, care va fi marcată anul acesta pe 16 mai.

Jurnalismul „implică însă capacitatea de a merge acolo unde nu merge nimeni”, a reamintit Suveranul Pontif, aducând un omagiu curajului profesioniştilor care au înfruntat mari riscuri pentru a relata despre minorităţi persecutate, nedreptăţile împotriva săracilor sau alte războaie care altfel ar fi fost trecute cu vederea.

Papa Francisc explică sarcina Bisericii Catolice

Deşi Internetul permite „difuzarea de dovezi” a lucrurilor văzute, a continuat Papa Francisc, „toate acestea sunt susceptibile în mod egal de riscurile unei comunicări sociale lipsite de verificări, în contextul în care informaţiile şi imaginile sunt foarte uşor de manipulat din diverse motive”.

Suveranul Pontif, care îndeamnă în mod constat clericii să iasă din zona de confort şi să meargă pe teren, a spus că sarcina Bisericii este „de a comunica întâlnindu-se cu oamenii şi de a merge acolo unde nimeni nu vrea să meargă”. Astfel, Papa Francisc intenţionează să facă o vizită în Irak la începutul lunii martie.