• Publicat:
Internațional

Parlamentarii britanici resping alternativele propuse pentru Brexit. Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord nu susține acordul premierului

Parlamentarii britanici resping alternativele propuse pentru Brexit. Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord nu susține acordul premierului
Membrii Parlamentului britanic au respins miercuri seară toate cele opt alternative propuse pentru gestionarea procesului de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează BBC.

După preluarea controlului asupra procesului Brexit de la Guvern, parlamentarii au avut miercuri seară o serie de voturi „indicative”, în cadrul cărora nicio alternativă nu a obținut o majoritate.

Printre cele opt variante votate de parlamentari s-a numărat menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, propunere respinsă cu un raport de voturi de 272/264 și organizarea unui nou referendum, propunere respinsă cu un raport de voturi de 295/268.

Ministrul britanic pentru Brexit, Steven Barclay, a declarat că rezultatele votului indicativ de miercuri a întărit poziția Guvernului, conform căreia acordul negociat de prim-ministrul britanic Theresa May este cea mai bună variantă.

„Rezultatul procesului prin care a trecut Camera Comunelor întărește convingerea noastră că acordul negociat de Guvern este cea mai bună opțiune”, a declarat Barclay.

Planul alternativ propus de Partidul Laburist, care includea „o aliniere strânsă” la piața unică și protejarea drepturilor angajaților, a fost respins cu un raport de 307/237.

Alte cinci alternative, printre care ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord, așa-numitul plan al Pieței Comune 2.0, care prevedea rămânerea în Zona Economică Europeană și revocarea Articolului 50, au fost de asemenea respinse.

Parlamentarul conservator Sir Oliver Letwin, care a inițiat aceste voturi „indicative”, a declarat că lipsa majorității pentru fiecare alternativă este un lucru „dezamăgitor”.

Letwin a cerut ca alternativele să fie votate din nou luni, în cazul în care acordul negociat de Theresa May nu este aprobat până atunci.

Partidul Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord a anunțat că nu va susține Acordul Brexit negociat de prim-ministrul britanic Theresa May cu oficialii Uniunii Europene, relatează BBC și Reuters.

Liderul partidului, Arlene Foster, a declarat pentru postul de televiziune Sky News că nu va accepta un acord care dăunează Uniunii.

„Nu vom susține Guvernul dacă supune din nou Acordul la vot”, a declarat Arlene Foster.

Conform DUP, acordul negociat de May „reprezintă un risc inacceptabil la integritatea Regatului Unit și va limita în mod inevitabil abilitatea Regatului de a negocia relația viitoare cu Uniunea Europeană”.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, le-a transmis miercuri seară parlamentarilor din cadrul Partidului Conservator că va demisiona dacă se vor înregistra progrese în procedura privind retragerea țării din Uniunea Europeană.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va aproba Acordul Brexit. Dacă documentul va fi aprobat, Marea Britanie va părăsi UE pe 22 mai.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puțin pe 30 iunie. Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

 

Inchide