Parlamentul Cataloniei sfidează decizia Curții Constituționale din Spania și anunță că se va reuni luni: Criza va fi rezolvată pe cale politică

Parlamentul Cataloniei sfidează decizia Curții Constituționale din Spania și anunță că se va reuni luni: Criza va fi rezolvată pe cale politică
Publicat: 06/10/2017, 12:02
Actualizat: 26/03/2019, 05:33

Raul Romeva, șeful departamentului de Afaceri externe al Cataloniei, a declarat că Parlamentul catalan va lua o decizie în legătură cu independența regiunii. „Parlamentul va discuta, Parlamentul se va reuni. Va fi o dezbatere, iar acest lucru este important”, a declarat Romeva pentru postul BBC News online.

Oficialul catalan a mai declarat că această criză va fi rezolvată pe cale politică, nu cu mijloace judiciare.

Sesiunea Parlamentului catalan este programată luni. Eventuala validare a referendumului ar deschide calea proclamării independenței Cataloniei.

Curtea Constituțională din Spania a suspendat joi ședința Parlamentului Cataloniei care ar urma să aibă loc luni, 9 octombrie, și în cadrul căreia ar putea fi declarată independența regiunii, în urma referendumului de duminică. Decizia a fost motivată printr-o „urgență excepțională”, iar judecătorii constituționali susțin că reunirea plenului ar produce Spaniei „un prejudiciu foarte greu sau chiar imposibil de reparat”.

Liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, și-a exprimat voința de a apărea lunea viitoare în fața plenului Parlamentului pentru a valida rezultatele și efectele consultării de pe 1 octombrie, cu Declarația de Independență a regiunii pe masă. Convocarea legislativului reunit a fost solicitată miercuri de mai multe grupuri parlamentare, iar secretatul general, socialistul Xavier Muro, a intervenit, avertizând că acel punct de pe ordinea de zi încalcă rezoluțiile Curții Constituționale prin care au fost suspendate legile Referendumului.

Decizia forului constituțional de a suspenda ședința de plen care ar fi trebuit să aibă loc luni a fost luată și pe motivul „repercusiunilor economice și sociale” pe care le-ar putea avea o asemenea decizie, astfel că orice fel de document sau rezoluție adoptate în ședința Legislativului catalan are statut de act „complet nul, fără valoare proprie și fără niciun efect”, mai transmite El Pais. Curtea a notificat în scris și conducerea Parlamentului catalan, inclusiv pe președinta Carme Forcadell, că au datoria de a „împiedica sau bloca orice fel de inițitivă care ar presupune ignorarea deciziei” luate joi, avertizându-i chiar despre „eventualele responsabilități, inclusiv penale” care ar putea apărea în caz contrar.
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, i-a cerut liderului catalan, Carles Puigdemont, să reintre în legalitate și să renunțe „cât mai curând posibil” la proiectul său de declarare unilaterală a independenței. Rajoy a precizat aceasta este cea mai bună soluție.
„Dacă există vreo soluție? Da, și cea mai bună este reintrarea în legalitate și afirmarea cât mai curând posibil a faptului că nu va exista nicio declarație unilaterală de independență, deoarece prin acest lucru se vor preveni rele mult mai mari”, a spus Rajoy, într-un interviu pentru Agenția Efe.
Miercuri, șeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a reiterat că va pune în aplicare rezultatul referendumului privind independența față de Spania , relatează site-ul agenției Reuters.
În debutul unui discurs televizat, Puigdemont l-a acuzat pe Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, că a adoptat poziția guvernului central de la Madrid, ignorând voința catalanilor.
„Regele Spaniei a ignorat faptul că populația catalană a fost victima brutalității din partea poliției. A avut oportunitatea de a se adresa tuturor cetățenilor și așa ar fi trebuit să fie, conform Constituției. Declarațiile regelui au dezamăgit mulți catalani, m-aș fi așteptat la un alt ton și la alt mesaj. Regele a preluat discursul și politicile guvernului lui Mariano Rajoy, unul catastrofal față de Catalonia”, a spus Carles Puigdemont.
Liderul guvernului regional nu a precizat dacă independența față de Spania va fi declarată luni, dar a reiterat că va pune în aplicare rezultatul referendumului.
„Duminica trecută, am reușit să organizăm un referendum într-un ocean de dificultăți și în fața unei represiuni fără precedent; ieri am dat un exemplu prin continuarea grevei generale, iar în zilele următoare vom reveni pentru a arăta cea mai bună față a țării noastre, atunci când instituțiile catalane trebuie să aplice rezultatul referendumului”, a mai spus Puigdemont.
Carles Puigdemont a insistat asupra necesității de a recurge la mediere externă pentru a rezolva criza catalană, întrucât guvernul spaniol nu a acceptat dialogul.
„Acest moment solicită mediere. Am primit mai multe oferte în ultimele ore și vom primi și altele. Toți știu că eu sunt pregătit să încep un proces de mediere. O voi repeta de câte ori este necesar: dialogul și acordul fac parte din cultura politică a poporului nostru. Cu toate acestea, statul nu a dat niciun răspuns pozitiv acestor oferte”, a precizat Puigdemont.
Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a condamnat, marți seară, acțiunile Guvernului din Catalonia în sensul „distrugerii unității” națiunii, lansând un apel la solidaritate națională, relatează cotidianul El Pais.
„Guvernul Cataloniei s-a abătut de la normele statului de drept și democrației, încercând să distrugă unitatea Spaniei”, a declarat regele Felipe în primul discurs după desfășurarea referendumului proindependență.
„Autoritățile catalane au încălcat sistematic reglementările, demonstrând o inadmisibilă lipsă de loialitate față de statul spaniol, cel care asigură armonia și coexistența pașnică, inclusiv a locuitorilor Cataloniei”, a adăugat regele Spaniei. „Autoritățile regionale au perturbat armonia societății catalane. Autoritățile catalane au vulnerabilizat Constituția Spaniei și propriul statut” autonom, a subliniat regele Felipe.
„Dar vreau să le spun catalanilor preocupați de comportamentul autorităților regionale că nu sunt singuri, beneficiază de întreaga solidaritate a spaniolilor”, a încheiat regele Spaniei.
Duminică, 1 octombrie, Guvernul Cataloniei a organizat un referendum pe tema apartenenței regiunii autonome la Spania. 90% dintre catalani s-au pronunțat în favoarea independenței, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi.

Guvernul de la Madrid și Uniunea Europeană nu recunosc plebiscitul, iar violențele produse la referendum s-au soldat cu aproximativ 900 de răniți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...