Parlamentul german a aprobat planul de salvare a Greciei

Parlamentul german a aprobat planul de salvare a Greciei
Publicat: 19/08/2015, 15:17

Rezultatul votului a părut totodată să disipeze speculații potrivit cărora Merkel s-ar fi confruntat cu dificultăți în interiorul blocului conservator în adoptarea acordului. Planul de salvare a fost adoptat cu 454 de voturi la 113 și 18 abțineri.

Votul german este unul dintre ultimele în parlamente europene. Olandezii urmează să supună planul la vot miercuri după-amiaza, după care Grecia urmează să primească o primă tranșă din cele 86 de miliarde de euro prevăzute prin pachet.

Atena are nevoie de bani în următoarele 24 de ore, pentru a efectua o rambursare joi. Consiliul de Administrație al Fondului european de salvare, cel care efectuează plata, urmează să se întrunească miercuri seara într-o teleconferință pentru a discuta pe această temă.

Aprobarea Parlamentului german nu a fost niciodată pusă la îndoială, după un vot similar, luna trecută, când 60 de membri ai blocului conservator al lui Merkel au votat împotrivă, iar unele publicații locale au speculat că și mai mulți urmau să se opună miercuri, în contextul în care germanii sunt tot mai sceptici în a le acorda grecilor noi sume de bani.

În pofida faptului că nu era disponibilă imediat o numărătoare pe partide a voturilor, rezultatul sugerează că parlamentarii lui Merkel au votat mai degrabă în confrmitate cu recomandările cancelarului.

Ministrul german al Finanțelor Wolfgang Schaeuble, un oficial de rang înalt în cadrul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a lui Merkel, unul dintre cei mai duri critici ai Greciei, ar fi contribuit la adoptarea planului, îndemnându-i pe parlamentari, înainte de vot, să susțină al treilea plan de salvare a Greciei din ultimii cinci ani, în lumina unei schimbări majore în abordarea Guvernului de la Atena.

Germania este cel mai mare contributor unic la planurile de salvare a Greciei.

Votul în favoarea planului a fost susținut, de asemenea, de către Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliție al lui Merkel, și de către Verzi, aflați în opoziție.

În Olanda, parlamentarii și-au întrerupt vacanța de vară pentru a dezbate cu privire la susținerea de către Guvern a planului de salvare a Greciei.

Geert Wilders, un parlamentar antiislamist, antieuropean și care s-a pronunțat împotriva acordării unui ajutor financiar Greciei, a deschis dezbaterile numindu-l pe premierul Mark Rutter un „Pinocchio al Țărilor de Jos”, pentru că și-a încălcat angajamentul din campanie de a nu aproba alt plan de salvare.

Rutte nu are nevoie de ajutorul Parlamentului pentru a aproba planul, dar este puțin probabil să facă acest lucru fără susținerea majorității parlamentarilor. Înainte de dezbateri, Partidul Poporului pentru Libertate și Democrație al lui Rutte a anunțat că susține planul, la fel ca Partidul Laburist, partenerul său de coaliție, și Partidul Democrații 66, ceea ce-i oferă o majoritate confortabilă în Legislativ.

Premierul grec Alexis Tsipras reflectează dacă să ceară sau nu un vot de încredere în Guvernul pe care-l conduce, în urma unei rebeliuni în interiorul Partidului Syriza (extremă stânga) din cauza planului de salvare a țării. El s-ar gândi, de asemenea, să organizeze alegeri legislative anticipate luna viitoare, după obținerea planului.

Syriza lui Tsipras a câștigat alegerile din ianuarie promițând, între altele, să pună capăt măsurilor de austeritate, însă, după mai multe luni de negocieri cu creditorii țării, a fost nevoită să revină asupra promisiunii, pentru ca Atena să poată primi banii și ca Grecia să rămână în zona euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Copiii lui Maradona vor ca trupul marelui fotbalist să fie într-un mausoleu