PARTENERIAT. Militari români în Alabama, schimb de bune practici în lupta cu COVID-19

Redactor:
Madalina Prundea

Echipa de 15 medici și asistenți militari și specialiști CBRN, detașată prin prisma parteneriatului strategic al României cu SUA în efortul de comun de combatere a pandemiei de COVID-19, participă în această perioadă la sesiuni de discuții și schimburi de bune practici, în statul Alabama.

Primirea militarilor, în 25 mai, și activitățile în care sunt implicați sunt consemnate și postate online de colegii de la Garda Națională a statului Alabama, stat cu care România are un parteneriat de aproape 27 de ani.

Românii, primiți cu căldură de colegii americani

„Delegația de medici militari români a ajuns cu bine în SUA. Au fost primiți cu căldură de @Alabama National Guard și deja fac schimb de bune practici, experiență și strategii de abordare a pandemiei de COVID-19. De aproape 27 de ani, Garda Naţională a Statului Alabama și România sunt aliate printr-un program de parteneriat și au desfășurat împreună sute de exerciții de antrenament și operațiuni comune”, a transmis, duminică, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, într-o postare pe contul de Facebook.

„Personalul MApN va oferi, pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, sprijin de specialitate omologilor americani din mai multe unităţi de îngrijire şi tratament medical de pe teritoriul statului Alabama şi se va informa cu privire la modul în care sunt aplicate în SUA metodele de combatere a infectării cu noul coronavirus atât în domeniul medical, cât şi în ceea ce priveşte apărarea CBRN”, anunțau reprezentanții MApN la debutul misiunii în SUA.

Anunțul a venit după ce ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut marți, 12 mai, o convorbire telefonică cu secretarul american al apărării, Mark T. Esper.

„Suntem mereu bucuroși să îi avem în vizită pe prietenii noștri români în Statele Unite, dar suntem cu atât mai recunoscători că își fac timp, chiar în vreme ce propria lor armată încă luptă cu COVID-19, pentru a face schimb de idei, de bune practici și de lecții învățate”, a transmis Comandantul adjunct al Gărzii Naționale a statului Alabama, Generalul-maior Sheryl Gordon.

Echipa de specialiști CBRN a vizitat centrul de comandă al misiunii din statul Alabama, localizat în Mongomery, unde delegația a discutat atât cu militari, cât și cu lideri civili despre tacticile care s-au dovedit eficiente în experiența celor două țări în lupta cu noul coronavirus, în timp ce medicii români au vizitat, au discutat și și-au făcut fotografii la Departamentul pentru Sănătate din Jefferson County.

Inchide