Partidele de dreapta din Italia, alianță istorică. Silvio Berlusconi și Matteo Salvini au bătut palma

Partidele de dreapta din Italia, alianță istorică. Silvio Berlusconi și Matteo Salvini au bătut palma
Partidele de dreapta din Italia, alianță istorică. Silvio Berlusconi și Matteo Salvini au bătut palma / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 22/06/2021, 08:13

Partidele de dreapta din Italia îşi consolidează planurile de cooperare în vederea alegerilor din 2023. Anunțul a picat ca o bombă peste clasa politică din „Cizmă”. Cel care a deschis subiectul a fost chiar fostul prim-ministru şi şeful partidului conservator Forza Italia, Silvio Berlusconi. La externarea din spital, acolo unde a mers pentru complicații legate de infectarea cu SARS-Cov-2, ex-patronul clubului AC Milan și-a exprimat dorința de a reveni pe scena politică a țării.

În acest sens, Silvio Berlusconi a declarat că discuțiile purtate cu Matteo Salvini sunt productive. Mai mult, şeful Ligii, formaţiune politică de extremă dreapta, este de acord cu planul de unificare a forțelor în vederea scrutinului din 2023.

Sondaj de opinie devastator

Potrivit Corriere della Sera, Matteo Salvini s-a întâlnit cu Silvio Berlusconi, cei doi discutând preț de două ore despre fuziunea partidelor Forza Italia și Liga. La finalul întrevederii, Salvini a declarat că unirea Dreptei ar însemna că partidele vor putea lucra mai eficient şi mai rapid, ceea ce ar fi de ajutor prim-ministrului Mario Draghi. Atât Forza Italia, cât şi Liga fac parte din actuala coaliţie de guvernământ.

Ideea fuzionării partidelor Liga și Forza Italia a început să fie vehiculată în mediul politic italian la începutul lunii iunie. Însă nu toți liderii sunt de acord. Giorgia Meloni, şefa partidului Fraţii Italiei, a treia formațiune de dreapta din peninsulă, a exclus varianta de a se alătura acestui demers. De asemenea, ea a ales şi să nu facă parte din Guvernul Draghi.

  • Potrivit unui sondaj al Institutului Ixe, dacă s-ar organiza în prezent alegeri în Italia, cele trei partide ar obţine 47% din voturile electoratului.

Berlusconi, externat din spital pe ușa din spate

Silvio Berlusconi a fost externat din spital pe ușa din spate pentru a nu da ochii cu jurnaliștii. Fostul premier a părăsit sâmbătă, 19 iunie, unitatea din Milano, acolo unde a mers să trateze o complicație legată de infecția cu SARS-CoV-2. „Silvio Berlusconi este nerăbdător să revină la activitatea deplină”, a declarat coordonatorul Forza Italia, Antonio Tajani.

În vârstă de 84 de ani, Berlusconi a plecat din Spitalul „San Raffaele” „driblând” camerele de filmat ale televiziunilor care și-au trimis jurnaliști în fața spitalului. El a fost internat acum o săptămână pentru a patra oară de la începutul acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase