Pentagonul cere un buget de patru ori mai mare pentru prezența americană în Europa, pentru a descuraja Rusia

Pentagonul cere un buget de patru ori mai mare pentru prezența americană în Europa, pentru a descuraja Rusia
Publicat: 02/02/2016, 19:08

Secretarul Apărării Ash Carter a anunțat marți că Pentagonul solicită un buget de aproape 583 de miliarde de dolari pentru 2017, regândindu-și strategia în urma agresivității Rusiei și a ascensiunii Statului Islamic. De asemenea, prezența americană în Europa ar urma să crească în mod considerabil: Pentagonul solicită 3,4 miliarde de dolari pentru Inițiativa de Reasigurare Europeană, sumă de peste patru ori mai mare față de bugetul alocat în 2016, de 780 de milioane de dolari.

Prin acest program, SUA asigură Europa, în special flancul estic al NATO, care include Polonia, România, Bulgaria și Marea Neagră, printr-o prezență militară sporită de trupe „rotaționale”, care nu staționează permanent aici, însă desfășoară în permanență exerciții și antrenamente în regiune. De altfel, un pas important în acest sens a fost făcut de SUA în august 2015, când a fost înființată Compania de Arme Întrunite cu baza în Bulgaria, la Novo Selo, și comandamentul asigurat de Black Sea Rotational Force, unitate americană aflată în România, la baza Mihail Kogălniceanu. În urma acestei măsuri, americanii au trimis în regiune armament greu (patru tancuri M1A1 Abrams, trei obuziere M777 și șase vehicule blindate ușoare de recunoaștere, precum și de camioane militare, cisterne și vehicule Humvee, însoțite de 160 de pușcași marini).

Prin această sporire considerabilă a bugetului pentru reasigurarea europeană, SUA și-ar putea mări prezența în Europa cu 3.000-5.000 de soldați, precum și cu o brigadă de vehicule militare și armamente grele, au declarat oficiali militari pentru publicația Stars and Stripes.

„Aplicarea acestui buget pentru Europa îndeplinește promisiunile pe care le-am făcut la NATO cu privire la apărarea comună a alianței. Dar arată și angajamentul nostru și hotărârea față de țări individuale, în care vom amplasa o prezență rotațională persistentă de forțe, pentru a demonstra hotărârea noastră față de apărarea lor și de cea comună”, a declarat un oficial militar american, pentru New York Times.

În legătură cu poziția Rusiei față de Europa, Carter a declarat: „Nu a fost nevoie să ne facem griji în ultimii 25 de ani, însă deși aș fi vrut să nu fie așa, acum ne facem”.

Reacția NATO la anunțul șefului Pentagonului a venit prompt. „Este un semnal clar al angajamentului solid al SUA față de securitatea europeană. Va fi o contribuție binevenită și semnificativă la puterea de descurajare a NATO și la apărarea colectivă”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Noile trupe americane vor înlocui brigada aeropurtată 173, aflată la Vicenza, în Italia, precum și regimentul de cavalerie 2, aflat la Vilseck, în Germania. Cele două unități au fost trimise prin rotație în Europa în ultimii doi ani, arată Stars and Stripes.

Inițiativa de Reasigurare Europeană a fost lansată în 2014, după ce Rusia a declanșat criza din Ucraina și a anexat ilegal Peninsula Crimeea, și s-a concentrat pe trimiterea în special de trupe aeriene și navale, prin rotație, precum și de crearea de infrastructură pentru aceste trupe în Europa.

În prezent, în Europa se află în total aproximativ 65.000 de militari și armamente în Europa, în scădere față de anii precedenți.

Marți, Ash Carter a explicat că bugetul apărării se concnetrează acum pe cinci mari provocări pentru SUA: Rusia, China, Coreea de Nord, Iran și Statul Islamic, conform Reuters.

Pentagonul solicită o finanțare cu 50% mai mare pentru lupta împotriva Statului Islamic în 2017, de 7,5 miliarde de dolari.

Cheia abordării noastre este să fim în stare să îi descurajăm pe cei mai avansați dintre competitorii noștri. Trebuie să avem – și să fim văzuți că avem – abilitatea de a impune costuri inacceptabile asupra unui agresor avansat, ceea ce fie îl va descuraja să recurgă la acțiuni provocatoare, fie îl va face să regrete profund dacă o va face„, a explicat Ash Carter.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...