Percheziții la mai multe proprietăți din Germania ale lui Alișer Usmanov, un apropiat al lui Vladimir Putin

Percheziții la mai multe proprietăți din Germania ale lui Alișer Usmanov, un apropiat al lui Vladimir Putin
Alișer Usmanov (S), președintele rus, Vladimir Putin (C) și ministrul Apărării, Serghei Șoigu (D). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21/09/2022, 13:13

Poliția germană a efectuat miercuri dimineață percheziții într-un dosar care vizează un cetățean rus pentru presupuse încălcări ale sancțiunilor internaționale impuse împotriva Moscovei.

Informația a fost transmisă de către Parchetul din München, iar presa germană susține că operațiunea îl vizează pe  oligarhul Alișer Usmanov, un apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Parchetul a mai informat că perchezițiile au vizat un cetățean rus și alți patru suspecți.

Autoritățile au percheziționat 24 de proprietăți din patru landuri, inclusiv Bavaria, 250 de polițiști fiind implicați în operațiune, a transmis procuratura.

Potrivit Parchetului, cetățeanul rus este suspectat că, aflându-se pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, ar fi plătit o companie privată din domeniul securității din Bavaria să monitorizeze proprietățile sale din Germania. Anchetatorii susțin că plățile către această firmă de securitate au încălcat interdicția de utilizare a fondurilor înghețate, se arată în comunicatul instituției, citat de Reuters.

Celelalte patru persoane vizate de percheziţii sunt suspectate că au contribuit la infracţiune prin furnizarea serviciilor de supraveghere.

Usmanov a fost adăugat pe lista de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană în urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie.

El are o avere estimată la 14,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Usmanov ar fi de asemenea suspectat de fraudă fiscală, în valoare de 550 de milioane de euro, potrivit presei germane, însă informația nu a fost confirmată de către Parchet. Între 2014 și 2022, Usmanov s-ar fi sustras de la plata impozitului pe venit și a impozitului pe donații în valoare de până la 550 de milioane de euro.

Cine este Alișer Usmanov

Alișer Usmanov este unul dintre cei mai bogați oligarhi ruși și este considerat unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Miliardarul rus are în prezent 69 de ani și a fost, printre altele, și președinte al Federației Internaționale de Scrimă.

Presa germană l-a prezentat în repetate rânduri de-a lungul timpului pe Usmanov ca fiind „omul de paie” al lui Vladimir Putin.

Averea lui Usmanov a fost obținută în principal din afaceri din domeniul oțelului, dar și din mass-media. Numele său a apărut inclusiv în dezvăluirile din scandalul „Panama Papers”, magnatul fiind acuzat că ar fi ascuns sume uriașe de bani în conturi offshore.

Usmanov a fost directorul general al Gazprom Invest Holdings, filiala de investiții a gigantului rus din domeniul gazelor naturale, Gazprom, companie pe carea gestionat-o mai bine de un deceniu.

În acest moment, Usmanov nu se află nici în Germania, nici în Rusia, existând suspiciuni că ar fi în țara sa natală, Uzbekistan.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult