Perla Coastei de Azur. Nisa, un teren al radicalilor atrași de ispita jihadistă

Perla Coastei de Azur. Nisa, un teren al radicalilor atrași de ispita jihadistă
Publicat: 16/07/2016, 12:33

Atacul de la Nisa a fost calificat de către autoritățile franceze ca terorist. Alegerea procedurii și data simbolică de 14 iulie, Ziua Națională a Franței, par inspirate din instrucțiunile grupurilor jihadiste, cum ar fi Al Qaeda sau ISIS.

Ziariștii belgieni de la „La Libre Belgique” vorbesc în contextul sângerosului atac de unul dintre cei mai importanți militanți jihadiști. Nisa Omar Omsen, care apare în mai multe dosare ale flierei siriene, pe numele său real Oumar Diaby, este considerat de către serviciile antiteroriste ca un recrutor major al candidaților pentru Jihad, în Siria. El a fost de asemenea și un apropiat al ” Forsane Alizza”, un grup islamic dizolvat în 2012, de către acțiunile guvernului francez.

Autor de filme de propagandă, acest fost infractor de origine franco-senegaleză a devenit un imam radical autoproclamat la Nisa. A plecat în 2013 în Siria unde susținea că luptă alături de Frontul al-Nosra, sucursala Al- Qaeda din această țară. O perioadă a circulat chiar vestea morții sale, dar jihadistul de 40 de ani a reapărut la începutul lunii trecute, într-o filmare a canalului de televiziune France2, într-o emisiune de anchete și investigații.

Materialul televiziunii franceze a fost realizat de jurnalistul Romain Boutilly care a reușit să-l contacteze pe jihadist prin intermediul rudelor sale, în special pe rețelele sociale. Ulterior acesta a trimis un cameraman sirian în tabăra lui Nisa Omar Omsen, în regiunea Latakia, pentru a-l intervieva pe acest comandant al unei „katiba”-celulă- de 30 de tineri francezi, cei mai mulți proveniți ca și el din regiunea Nisa.

În luna martie, numele acestei figuri a jihadismului francez, care a inițiat o intensă campanie de recrutare pe internet, a reapărut imediat după arestarea la Paris a unui bărbat suspectat că plănuia organizarea de „acțiuni violente”, în Franța, a declarat pentru jurnaliștii belgieni o sursă apropiată anchetei judiciare.

Îndoctrinare

Bărbatul arestat la Paris Youssef E., a fost condamnat în martie 2014, alături de doi francezi de origine arabă pentru încercarea nereușită de a ajunge în teritoriile jihadiste din Siria. Cei trei simpantizanți ai extremiștilor fuseseră racolați de Omar Omsen, în decembrie 2011, cu ocazia unei reuniuni organizate la Nisa. Acesta i-a pregătit pentru „Hijira”, adică pentru emigrarea în Siria pentru a lupta alături de jihadiști. Unul dintre cei trei condamnați, F. Fares, a declarat atunci anchetatorilor că au fost „îndoctrinați”.

Conform unor surse din poliția franceză, citate de ziarul belgian, Omar Omsen, care lucra în 2012 la un fast food halal numit „Nosra”, la fel ca organizația teroristă , era în vizorul serviciilor de informații care totuși nu l-au oprit să plece în Siria.

Plecarea multor tineri localnici către Siria a făcut ca și în trecut orașul Nisa să se confrunte cu amenințarea jihadistă.

La3 februarie 2015, la câteva săptămâni după trauma generată de atacurile din luna ianuarie împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, poliția l-a reținut pe Moussa Coulibaly, originar din suburbiile Parisului, care a atacat cu un cuțit trei soldați care păzeau un centru comunitar evreiesc din Nisa. În timpul detenției sale, acesta și-a mărit ura față de Franța, de poliție, soldați și evrei, susțin surse apropiate anchetei.

„Se știe că la Nisa există centru de radicalizare”, a declarat și raportorul comisiei parlamentare franceze care a anchetat atacurile din 2015, deputatul socialist Sébastien Pietrasanta. Dupa atacul lui Moussa Coulibaly la începutul anului 2015, în afara Parisului, Nisa este „singura zonă din Franța, în cazul în care dispozitivul de siguranță au fost reevaluat, pentru a crește nivelul alertelor de atac”, continuă el.

În conformitate cu o sursă apropiată anchetei, anihilarea, în 2012, de către poliție a celulei islamice din oraș, a evidențiat un proiect al acestora de a ataca Carnavalul de la Nisa, simbolul internațional al stațiunii de pe Coasta de Azur.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari