Peskov: Prin interzicerea importurilor de petrol, Statele Unite au declarat război economic Rusiei

Peskov: Prin interzicerea importurilor de petrol, Statele Unite au declarat război economic Rusiei
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09/03/2022, 16:06

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a afirmat miercuri că Statele Unite au declarat un „război economic” Rusiei prin decizia de a opri importurile de petrol și gaz din această țară.

Potrivit acestuia, Moscova se va gândi serios la o reacție față de decizia președintelui american, Joe Biden, de a interzice importurile de petrol și gaze naturale din Rusia, informează Digi24.

„Statele Unite au declarat război economic Rusiei şi poartă acest război. Însă acest dezmăţ ostil declanşat de Occident complică foarte mult situaţia şi ne forţează să ne gândim serios la paşii următori”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Potrivit acestuia, Rusia a fost, este și va continua să fie un furnizor „de încredere” de energie și a adăugat că fluxurile nu au fost întrerupte.

Statele Unite au interzis importurile de energie din Rusia

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat marți că a decis interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia.

El spune că această decizie înseamnă că „poporul american va da o altă lovitură puternică” administrației președintelui Rusiei, Vladimir Putin, potrivit BBC.

„Nu vom contribui la subvenționarea războiului lui Putin”, a declarat Joe Biden.

În ciuda temerilor tot mai mari legate de creșterea prețurilor la gaze, decizia președintelui american este susținută atât de democrați, cât și de republicani. Mai mult, interzicerea importurilor de hidrocarburi din Rusia este susținută și de cea mai mare parte a opiniei publice din Statele Unite.

Prețul petrolului a crescut în așteptarea anunțului lui Biden. Prețul țițeiului Brent, referința internațională, a crescut marți cu peste 5%, ajungând la 130 de dolari pe baril.

Americanii sunt de departe cei mai mari consumatori de benzină din lume, ca urmare a preferinței acestora pentru mașini de mare putere, distanțelor lungi pe care le parcurg și a insuficienței mijloacelor de transport în comun în multe zone, iar creșterea prețurilor la benzină a fost în mod tradițional un adevărat „călcâi al lui Ahile” pentru politicienii de peste Ocean.

Statele Unite au importat peste 20,4 milioane de barili de țiței și petrol rafinat în 2021 din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid din SUA, potrivit Energy Information Administration (EIA).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase