Statele Unite interzic importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia

Statele Unite interzic importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08/03/2022, 20:45

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat marți că a decis interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia.

El spune că această decizie înseamnă că „poporul american va da o altă lovitură puternică” administrației președintelui Rusiei, Vladimir Putin, potrivit BBC.

„Nu vom contribui la subvenționarea războiului lui Putin”, a declarat Joe Biden.

În ciuda temerilor tot mai mari legate de creșterea prețurilor la gaze, decizia președintelui american este susținută atât de democrați, cât și de republicani. Mai mult, interzicerea importurilor de hidrocarburi din Rusia este susținută și de cea mai mare parte a opiniei publice din Statele Unite.

Prețul petrolului a crescut în așteptarea anunțului lui Biden. Prețul țițeiului Brent, referința internațională, a crescut marți cu peste 5%, ajungând la 130 de dolari pe baril.

Americanii sunt de departe cei mai mari consumatori de benzină din lume, ca urmare a preferinței acestora pentru mașini de mare putere, distanțelor lungi pe care le parcurg și a insuficienței mijloacelor de transport în comun în multe zone, iar creșterea prețurilor la benzină a fost în mod tradițional un adevărat „călcâi al lui Ahile” pentru politicienii de peste Ocean.

Statele Unite au importat peste 20,4 milioane de barili de țiței și petrol rafinat în 2021 din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid din SUA, potrivit Energy Information Administration (EIA).

Vicepremierul Rusiei: Dacă Europa renunță la petrolul rusesc, rezultatele vor fi „catastrofale”

Vicepremierul rus Alexander Novak spune că interzicerea importurilor de petrol rusesc în Occident ar duce la „consecințe catastrofale” pentru piața globală și ar putea împinge prețurile la peste 300 de dolari pe baril.

Mai mult, acesta a declarat că Europa ar avea nevoie de mai mult de un an pentru a putea să înlocuiască petrolul din Rusia cu țiței din alte surse.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că statele occidentale trebuie să colaboreze pentru a identifica alternative la sursele de energie din Rusia si a făcut apel la o îndepărtare „pas cu pas” de la dependența de petrolul și gazele rusești.

La rândul său, premierul Canadei, Justin Trudeau, a spus că Europa nu ar mai trebui să repete greșeala de a depinde atât de mult de energia provenită din Rusia.

Cu toate acestea, premierul olandez, Mark Rutte, a avertizat că un boicot în ceea ce privește importurile de petrol și gaze din Rusia ar avea „consecințe enorme” în acest moment.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase