Peste 1.200 de manifestanți pro-Morsi, judecați de sâmbătă în cel mai important proces din Egipt

Peste 1.200 de manifestanți pro-Morsi, judecați de sâmbătă în cel mai important proces din Egipt
Publicat: 22/03/2014, 08:03
Actualizat: 07/04/2019, 23:39

Este pentru prima dată când atât de multe persoane sunt judecate într-un singur dosar, în contextul în care numeroase procese vizează islamiști după destituirea, pe 3 iulie, a lui Mohamed Morsi, singurul șef de stat ales democratic în Egipt.

După înlăturarea lui Morsi de la putere, noile autorități egiptene au lansat o represiune continuă împotriva susținătorilor săi, soldată cu cel puțin 1.400 de morți, potrivit Amnesty International, aproape jumătate dintre ei fiind uciși pe 14 august, în timpul dispersării a două reuniuni pro-Morsi, la Cairo. În plus, în opt luni, mii de islamiști au fost arestați și sunt în prezent judecați, la fel ca Mohamed Morsi și aproape toți liderii confreriei sale, Frații Musulmani.

Printre coacuzații procesului de sâmbătă, care se va deschide în guvernoratul Minya, la sud de Cairo, figurează liderul suprem al Fraților Musulmani, Mohammed Badie.

Alături de cei peste 1.200 de acuzați, el trebuie să răspundă, în special, pentru comitere de violențe și atacuri împotriva unor persoane și bunuri publice.

După destituirea lui Mohamed Morsi, susținătorii săi ies pe străzi frecvent pentru a reclama revenirea sa la putere. Reuniunile lor degenerează adesea în ciocniri cu forțele de securitate și cu opozanți ai președintelui destituit.

Influenta confrerie a Fraților Musulmani a fost inclusă în decembrie în categoria grupărilor „teroriste” de către autorități, după un atentat sinucigaș soldat cu 15 morți într-un comisariat situat la nord de Cairo. Atentatul a fost revendicat ulterior de o grupare jihadistă care nu are nicio legătură cunoscută cu această mișcare islamistă.

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase